Crna riža je riža srednjeg zrna koja je jednostavna za napraviti i koristiti u drugim receptima. Kada se skuha, riža dobije duboku ljubičastu boju, orašast okus i mehku teksturu. U nastavku vam nudimo savjete kako da skuhate crnu rižu i uz koja jela ju poslužiti.

Najprije isperite rižu dva ili tri puta prije kuhanja, pod hladnom, tekućom vodom i protrljajte nekoliko puta rukama. Na ovaj načun ćete otkloniti površinski škrob i spriječiti stvaranje grudvica.

Potopite rižu u vodu i ostavite da prenoći.

Pri kuhanju uvijek koristite 2 šolje vode na jednu šolju riže, jer se njen volumen poduplava kuhanjem.

Rižu možete kuahti i u temeljcu od govedine, piletine ili povrća, za bolji okus.

Nakon što tečnost s rižom proključa, smanjite temperaturu, poklopite šerpu i ostavite da krčka 20-35 minuta, dok riža ne upije svu tečnost, a zatim isključite štednjak.

Ostavite šerpu s rižom da stoji još 15 minuta, bez da ju miješate, a zatuim ju poslužite.

Skuhanu crnu rižu možete koristiti u hladnim salatama, jer je ona zdravija alternativa za bijelu rižu i tjesteninu.

Dobro skuhanu crnu rižu pomiješajte sa prezlom, biljem i začinima i iskoristite kao punjenje za piletinu ili puretinu.

Možete ju poslužiti i kao prilog uz vašu omiljenu vrstu mesa ili ribe.

Od crne riže možete napraviti i puding s cimetom.