Jabuke možete skuhati, ispeći i koristiti na različite načine, cijele ili izrezane na kriške, kao sastojak u kolačima, kompotu ili drugim vrstama jela. Ako želite ispeći i uživati u cijelim jabukama prije pečenja ih pospite sa malo šećera i cimeta kako biste im obezbijedili slađi okus. Kada imate više svježih jabuka nego što možete iskorisiti u datom trenutku, skuhajte ih i zamrznite, a u nastavku saznajte i kako.

Pecite jabuke dok se blago ne zapeku i omekšaju, ne previše, jer bi mogle postati kašaste tokom procesa zamrzavanja.

Ostavite jabuke da se potpuno ohlade.

Umotajte svaku pečenu jabuku u aluminijsku foliju ili plastičnu vrećicu, pa čvrsto zalijepite i zatvorite.

Stavite jabuke u malu kartonsku ili plastičnu kutiju, kako biste ih zaštitili dok su u zamrzivaču.

Na komad papira napišite datum pakovanja i zalijepite na kutije.

Stavite kutije u zamrzivač gdje na 0 °C jabuke mogu stajati do 2 mjeseca.