Supe i variva vam pomažu da se zagrijete u hladnim danima, ali i da vašem tijelu obezbijedite hidrataciju kada ste bolesni. Dodavanjem previše vode, variva postaju rijetka, najčešće manje ukusna i vizuelno neprivlačna. Ukoliko vam se ovo desi, uvijek možete dodati malo brašna i spasiti vaše jelo, a u nastavku saznajte kako da to i uradite.
Prije nego dodate brašno, morate znati tačnu količinu variva koje ste pripremili, jer ako dodate previše brašna, njegov okus može biti dominantan, a tekstura variva pregusta.
Na jednu šolju variva koristite 1.5 kašikicu brašna, a na tu količinu brašna koristite 3 kašikice hladne vode ili mlijeka.
Pomiješajte brašno i vodu u čaši i kada dobijete glatku smjesu, prelijte u varivo koje ključa.
Promiješajte i ostavite da krčka 5-10 minuta, poslije čega možete poslužiti jelo.