Iako su ulje i sol osnovni i najpopularniji dodaci pri pripremi kokica, postoje i drugi načini da poboljšate njihov okus, zavisno od toga koliko ste spremni eksperimentisati.

Napravite slatke kokice s preljevom

Stavite šećer, maslac i kukuruzov sirup u šerpu, pa zadržite na umjerenoj temperaturi dok ne proključa.

Ostavite da sirup kuha oko 2 minute, pa skinite s vatre i dodajte sodu bikarbonu i ekstrakt vanilije.

Prelijte pripremljene kokice ovim preljevom u potpunosti, a zatim ih stavite u pleh obložen papirom za pečenje da se stvrdnu.

Nakon što se kokice slijepe i očvrsnu, podijelite ih na više manjih „grupica“, stavite u plastične posude ili vrećice, čvrsto zatvorite i čuvajte oko 3 sedmice na hladnom i suhom mjestu.

Za 100 gr kokica koristite 200 gr bijelog ili smeđeg šećera, 100 gr maslaca, 70 gr kukuruznog sirupa, ¼ sode bikarbone, ½ kašikice ekstrakta vanilije.

Slane kokice sa sirom

Stavite jedan sloj pripremljenih kokica na pleh obložen pergament papirom.

Pospite kapljicama ulja, rendanim sirom ili nekim začinima u prahu, pa poslužite.