Cvekla je veoma zdrava vrsta povrća, prvenstveno zbog betanina i betaina koje sadrži u sebi, a koji regulišu krvni pritisak, održavaju krvne ćelije, potiču rad jetre i smanjuju postotak holesterola u organizmu. Osim što je ljekovita, cvekla može biti i veoma ukusna, naravno, ukoliko je skuhate na pravi način i kombinujete sa adekvatnim namirnicama.

Operite cveklu i odsijecite njene krajeve prije kuhanja.

Stavite cveklu u posudu za pečenje, dodajte malo vode, prekrijte posudu folijom, stavite u rernu zagrijanu na 200 °C i zadržite 30-45 minuta.

Kožicu skinite pod hladnom, tekućom vodom, pa gotovu cveklu izrežite na kriške ili kockice.

Cveklu možete i skuhati u šerpi, za što vam je potrebno 20-30 minuta ili dok ne omekša.

Ako koristite mikrovalnu peć, kuhajte cveklu s malo vode 8-15 minuta.

Pripremljenu cveklu pomiješajte sa iscijeđenim narandžinim sokom i korom ili sa đumbirom.

Ako skuhanu cveklu pomiješate sa malo crvenog luka, peršunom i tvrdo skuhanim jajima, dobićete odličnu salatu.