Savjeti za kuhanje basmati riže

Kuhanje basmati riže može biti izazov čak i za naijskusnije kuhare, jer savršeno skuhana riža treba da bude mekana i paperjasta, razdvojenih zrna, što mnogi, posebno manje iskusni kuhari, ne uspijevaju postići. U nastavku vam nudimo nekoliko kratkih savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći pri kuhanju ove vrste riže.

Koristite najkvalitetniju indijsku ili pakistansku basmati rižu koju možete pronaći i, naravno, priuštiti.

Isperite rižu u nekoliko minuta, jer ćete na taj način doprinijeti tome da se riža oslobodi škroba koji ju čini ljepljivom.

Prije nego ulijete vodu, u rižu stavite sol, jer ovo pomaže da se sol upije u zrna riže.

Koristite čvrsti, teški poklopac ili aluminijsku foliju, koju je potrebno dopro pričvrstiti, kako para ne bi izlazila i da bi se riža pravilno skuhala.

Kategorije: Metode kuhanja

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*