Čokolada je mnogima omiljena poslastica i dodatak desertima. Nije baš sastojak sa kojim je lahko kuhati, pa morate biti vrlo oprezni kada ju pripremate, u suprotnom će vaš desert završiti katastrofalno. Postoji nekoliko osnovnih pravila za pripremu čokolade i ako ih se pridržavate, ne morate brinuti.

Ne izlažite čokoladu direktnoj toploti

Ne preporučuje se direktno izlaganje čokolade toploti, pa je najbolje da posudu u kojoj se nalazi čokolada stavite iznad šerpe sa vrelom vodom. Nasjeckajte prethodno čokoladu i stavite u jednu posudu, bez dodavanja nekih drugih sastojaka. Posudu s čokoladom stavite iznad šerpe s vrelom vodom i miješajte čokoladu dok se potpuno ne istopi.

Izbjegavajte vodu

Ako stavite vodu u čokoladu dok se topi, ona će se stvrdnuti i dobiti grubu teksturu. Kada topite čokoladu morate biti sigurni da je šerpa potpuno suha, ali i kašika kojom ju miješate. Ako trebate dodati tečnost, koristite onda biljno ulje umjesto vode.

Birajte zdraviju opciju

Tamna čokolada je bolja od mliječne, jer sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. Zbog toga se uvijek odlučite za tamnu čokoladu pri kuhanju.

Čuvajte ju ispravno

Čuvajte čokoladu na hladnom i suhom mjestu. Ako je pravilno ne čuvate, ona će da “cvjeta” ili će se formirati bijeli sloj. Ovaj sloj nije štetan, jer je to samo kakao maslac koji se izlučuje iz čokolade. Čuvajte ju dalje od hrane jakih mirisa, jer ćeh ih apsorbirati.