Brokula je vrsta povrća zelene boje koje pripada porodici kupusnjača, a sadrži različite biološki aktivne sastojke koji pozitivno utiču na zdravlje. Brokula ima važnu ulogu u jačanju imuniteta, jer u sebi sadrži mnogo vitamina C. Bogata je mineralima kao što su kalij, kalcij, željezo i magnezij. Pročišćava jetru i bogata je celulozom koja reguliše rad crijeva.

Djelotvorna je i u borbi protiv gripe, srčanih bolesti, a pozitivno utiče i na vid. Anemičnim osobama se također preporučuje konzumiranje brokule zbog njene obogaćenosti vitaminom B9.

Brokula djeluje i antikancerogeno, jer sadrži veliki dio “izotiocinata”, tvari koja ima veliki učinak u borbi protiv kancerogenih oboljenja. Najveći sadržaj ove tvari se nalazi u samoj klici brokule.

Zbog obogaćenosti sulforafanom, brokula utiče i na smanjenje crvenila koje se pojavljuje na koži.

Ukoliko želite da pripremite brokulu za jelo, kao dodatak nekom obroku, potrebno je da cvjetove brokule odvojite nožem, pokušajte ih odvojiti tako da svi cvjetovi budu iste veličine, a stabljiku ogulite.

U posudu s vodom dodajte dvije kriške limuna i malo soli. Kada voda prokuha, dodajte cvjetove brokule i kuhajte10-ak minuta. Skuhanu brokulu možete začiniti po želji, a ako želite sačuvati njenu lijepu, zelenu boju, ohladite je u hladnoj vodi i dodajte kocku leda.

U vodu u kojoj su se kuhali cvjetovi brokule dodajte sitno izrezane dijelove stabljike, lišća brokule i začine po vašoj želji, kako biste dobili ukusnu povrtnu supu koju možete dodatno obogatiti i nekim drugim vrstama povrća.