Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Pri kupovini maslinovog ulja, često možete doći u zabunu, ne znajući koju vrstu da odaberete, jer su dostupna ulja s brojnim razlikama, obično maslinovo, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje. U nastavku vam nudimo nekoliko činjenica o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, njegovom okusu, procesu nastajanja i primjeni u kuhinji.

Kako nastaje ekstra djevičansko maslinovo ulje

Da bi se kvalifikovalo za naziv djevičanskog ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja, masline moraju biti prvi hladno obrađene kroz mehanički proces, vađenjem ulja iz maslina. Tu ne smije biti hemijskih otopina ili drugih tehnika ekstrakcije za proizvodnju ulja.

Postoje različiti stepeni “djevičanstva”, što je mjereno postotkom oleinske kiseline koju ulje sadrži. Da bi se kvalificiralo kao ekstra djevičansko maslinovo ulje, mora sadržavati između 1% i 4% oleinske kiseline. Ako je postotak iznad 4%, ulje mora biti korigovano ili prilagođeno kako bi zadržalo naziv “djevičansko maslinovo ulje” ili postati maslinovo ulje nižeg stepena.

U kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja postoji niz nijansi koje se mogu uzeti u obzir. Neke osobe biraju ulja po regijama, po vrsti maslina koje se koriste za proizvodnju određene teksture, okusa ili boje. Regije poput sjevernog dijela Italije proizvode neke od najboljih maslinovih ulja.Smatraju se više aromatičnim, slađeg okusa, i ugodnijim za nepce.

Biranje maslinovog ulja

Realno, svaki ukus je različit, a postoji samo jedan pravi način za odabir odgovarajućeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje je pravo za vas. To je testiranje okusa. Testirajte ulje po njegovoj živosti, svježini i lakoći, uvjeravajući se da nije ljepljivo i masno. Ovaj proces je sličan procesu biranja dobrog vina ili octa.

Trebate znati koji okus maslinovog ulja vam godi. Da li vam je draže teže, više robusno maslinovo ulje ili nešto malo blaže? Da li preferirate više ljut okus na nepcu ili nešto slađe!?

Kada koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje?

Ekstra djevičansko maslinovo ulje najbolje je koristiti u umacima za tjesteninu, supama, te za posipanje mesa, ribe na žaru, povrća ili salata, nikako za prženje.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*