Kao i mnoge vrste sušenog voća, grožđice su dostupne tokom cijele godine i uvijek biste ih trebali imati pri ruci kao sredstvo koje će vam obezbijediti energiju za vaše dnevne aktivnosti. Nastaju sušenjem grožđa na suncu ili mehaničkim procesom sušenja u sušionama, a najpopularnije vrste su Sultana, Malaga, Monukka i Muscat.

Zdravstvene prednosti

Prirodni šećeri u grožđicama odličan su izvor energije, a obogaćeni su vlaknima i drugim nutrijentima.

Mnoga istraživanja su pokazala da je veoma važna ishrana sa adekvatnom količinom kalija, te da se na ovaj način doprinosi održavanju normalnog krvnog pritiska. Obzirom da grožđice sadrže visok nivo kalija, a manju količinu natrija, ovo ih čini idealnim sastojkom u ishrani za zdravlje srca.

Vlakna u grožđicama, u kombinaciji sa drugim namiricama bogatim ovim nutrijentima, doprinose normalnoj probavnoj funkciji. Grožđice spadaju u grupu namirnica koje sadrže umjeren nivo vinske kiseline koja, zajedno sa vlaknima doprinosi održavanju zdravlja debelog crijeva.

Fenolni spojevi u grožđicama su moćni antioksidansi zbog kojih se voće i povrće smatra zaštitnikom od srčanih i kancerogenih oboljenja.

Kada vam se pojavi želja za nekim grickalicama, uzmite šaku grožđica i zadovoljite vašu potrebu za jelom, jer će vam one pružiti i zadržati osjećaj sitosti, što je dobra vijest za osobe koje žele da smršaju.

U kuhinji

Grožđice su u kombinaciji sa drugim vrstama suhog voća odlične za kompote, a često se koriste i kao sastojak za hljeb, mafine i kolače.

Pomiješajte grožđice sa smeđom rižom, bademima, paprikama i lukom i dobit ćete prilog nevjerovatnog okusa.

Njihov okus i tekstura ih čini idealnim sastojkom za punjenje mesa peradi, a ukoliko ih ne iskoristite kao dodatak nekom jelu, uvijek možete uživati u samim grožđicama, kao slatkim grickalicama koje će vam pružiti dodatnu energiju