Indijski orah

Indijski orah plod je čije je izvorno porijeklo iz sjeveroistočnog Brazila. Njegovo sjeme ima oblik bubrega i uglavnom se uzgaja u zemljama poput Indije, Kenije i Tanzanije.

Nutricijska vrijednost

Veoma je hranjiv i prepun proteina i esencijalnih minerala, uključujući bakar, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, kalij i cink. Natrij je prisutan u vrlo malim količinama, a također sadrži vitamine kao što su vitamin C, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B-6, folna kiselina, E (alfa-tokoferol) i vitamin K. Indijski orah izvor je i oleinske kiseline, te obezbjeđuje dobru količinu mononezasićenih i nisku količinu polinezasićenih masti bez štetnog holesterola, ako se konzumira na odgovarajući način.

Zdravstvene prednosti

Mononezasićene masti za srce

Indijski orah dobar je izvor zdravih prehrambenih masti koje su veoma bitne za naše tijelo kako bi apsorbiralo vitamine rastvorljive u mastima kao što su vitamin A, D, E i K, te proizvodilo masne kiseline važne za razvoj mozga, zgrušavanje krvi i slično. Ove zdrave masti podrazmijevaju mononezasićene i polinezasićene masti koje su dobre za srce i pomažu u smanjenju lošeg holesterola ako se konzumira u odgovarajućim količinama. Do povećanja lošeg holesterola može doći prekomjernom konzumacijom zasićenih masti, što predstavlja veliku prijetnju za kardiovaskularne bolesti poput ateroskleroze.

Zdravi mišići i živci

Dobar je izvor magnezija, što je bitno za zdrav razvoj kostiju i mišića, te drugih tkiva i organa u tijelu. Magnezij pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka, održava imunološki sistem, nervnu funkciju, te jača kosti. Također je uključen u metaboličke funkcije,utiče na aktivnost inzulina i reguliše razinu šećera u krvi. Nedostatak magnezija mijenja metabolizam kalcija i hormone odgovorne za njegovu regulaciju.

Dijabetes

Prisutnost vrlo niske količine šećera i bez štetnog holesterola indijski orah čini sigurnim za dijabetičare, a također pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Crvene krvne ćelije

Indijski orah bogat je bakrom koji pomaže metabolizam željeza, stvaranje crvenih krvnih ćelija , te održavanje kostiju i imunog sistema zdravim. Nedostatak bakra u tijelu može rezultirati osteoporozom, nepravilnim otkucajima srca i anemijom.

Zdravlje kostiju i zuba

Ovaj plod obezbjeđuje fosfor koji je neophodan za zdrav razvoj zuba i kostiju. Fosfor također pomaže u sintezi proteina, apsorpciji ugljikohidrata i masti, te održavanju zdravlja ćelija.

Anemija

Izvor je željeza koji je od vitalnog značaja za prijenos kisika u tijelu i pomaže u funkcionisanju enzima i imunološkog sistema. Manjak željeza u prehrani može dovesti do tjelesne iscrpljenosti, anemije i povećane osjetljivosti na infekcije.

Žučni kamenci

Žučni kamenci su depoziti poput kamena koji se obično sastoje od holesterola koji se nakuplja u žučnom mjehuru. Redovno uključivanje zdravih orašastih plodova poput indijskog oraha u ishranu može pomoći u smanjenju rizika od formiranja žučnih kamenaca.

Imuni sistem

Indijski orah sadrži cink koji igra važnu ulogu u jačanju imunog sistema protiv mikrobnih infekcija, sintezi proteina i zacjeljivanju rana. To je iznimno važno tokom trudnoće za razvoj djeteta i održavanje stabilnog stanja u tijelu.

U kuhinji

U indijskom orahu možete uživati nakon što se ispeče ili dok je svjež, sa ili bez soli. Koristi se kao dodatak vegetarijanskim i nevegetarijanskim delicijama, kolačićima, keksima, sladoledima, itd.

Možete napraviti i maslac ako indijski orah miksate u procesoru za hranu dok ne dobije kremastu konzistenciju, pa ga iskoristiti kao namaz za hljeb, krekere ili kao sastojak koji daje gustoću supi.

Također je dobar i u kombinaciji sa povrćem, u salatama, jelima od tjestenine, riže i različitim varivima.

Pri kuhanju jela indijski orah dodajte pred sami kraj kuhanja, jer bi u suprotnom mogao previše omekšati, osim kada racept zahtijeva ovaj plod kako bi dao gušću teksturu jelima, najčešće supama.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*