Korijander

Osnovne karakteristike

Korijander je biljka koja se koristi u dva oblika, u listovima i sjemenkama. Listovi su zeleni, karakterističnog mirisa i najčešče se koriste u meksičkim jelima.

Dužina sjemenke korijandera je 3-5 mm a boja najčešće smeđa, iako može biti i zelena. Sjeme se najčešče prodaje i koristi osušeno. Kada je zreo, plod korijandera ima slatkast okus i ugodan miris. U sebi sadrži šećer, eterična ulja, proteine i vitamin C.

Ljekovitost

Ulje sjemena korijandera se koristi kao sredstvo koje umanjuje nadutost, poboljšava apetit, potiče probavu i rad crijeva.

Povoljno djeluje na nervni sistem, pospješuje cirkulaciju krvi, a krema koja u sebi sadrži zeleni korijander koristi se kao sredstvo protiv hemoroida.

Koristi se i kao dezinfekcijsko sredstvo, jer sadrži supstance koje štite organizam od bakterija i gljivica i sprječava infekcije rane.

Također djeluje i protuupalno, pa se često koristi i kao oblog.

U kuhinji

I list i sjeme se koriste kao začini u jelima, ali se ne preporučuje istovremeno korištenje u jednom jelu. List korijandera se uvijek koristi svjež, ima jaku aromu i najčešče se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji kao dodatak umacima, salatama i siru.

U Evropi se najviše koristi zrelo, osušeno sjeme korijandera. Sastojak je poznatog začina curry, a upotrebljava se kao dodatak mnogih pečenih jela, likera i kompota.

Korijander ide dobro uz šunku i svinjetinu, posebno u kombinaciji sa narandžom. Poboljšava okus jelima od ribe, a efektan je i u mješavini sa drugim začinima.

Ukoliko pomiješate korijander sa drugim začinima, napravite preljev, te premažete, odnosno utrljate u ribu ili piletinu i ispečete na roštilju, dobićete pravi začinjeni specijalitet.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*