Osnovne karakteristike
Korijander je biljka koja se koristi u dva oblika, u listovima i sjemenkama. Listovi su zeleni, karakterističnog mirisa i najčešče se koriste u meksičkim jelima.
Dužina sjemenke korijandera je 3-5 mm a boja najčešće smeđa, iako može biti i zelena. Sjeme se najčešče prodaje i koristi osušeno. Kada je zreo, plod korijandera ima slatkast okus i ugodan miris. U sebi sadrži šećer, eterična ulja, proteine i vitamin C.
Ljekovitost
Ulje sjemena korijandera se koristi kao sredstvo koje umanjuje nadutost, poboljšava apetit, potiče probavu i rad crijeva.
Povoljno djeluje na nervni sistem, pospješuje cirkulaciju krvi, a krema koja u sebi sadrži zeleni korijander koristi se kao sredstvo protiv hemoroida.
Koristi se i kao dezinfekcijsko sredstvo, jer sadrži supstance koje štite organizam od bakterija i gljivica i sprječava infekcije rane.
Također djeluje i protuupalno, pa se često koristi i kao oblog.
U kuhinji
I list i sjeme se koriste kao začini u jelima, ali se ne preporučuje istovremeno korištenje u jednom jelu. List korijandera se uvijek koristi svjež, ima jaku aromu i najčešče se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji kao dodatak umacima, salatama i siru.
U Evropi se najviše koristi zrelo, osušeno sjeme korijandera. Sastojak je poznatog začina curry, a upotrebljava se kao dodatak mnogih pečenih jela, likera i kompota.
Korijander ide dobro uz šunku i svinjetinu, posebno u kombinaciji sa narandžom. Poboljšava okus jelima od ribe, a efektan je i u mješavini sa drugim začinima.
Ukoliko pomiješate korijander sa drugim začinima, napravite preljev, te premažete, odnosno utrljate u ribu ili piletinu i ispečete na roštilju, dobićete pravi začinjeni specijalitet.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!