Lješnjak je plod lijeske, grmolike biljke koja raste do 8 m, čiji su listovi ovalnog oblika dužine 6-12-cm. Plodovi se formiraju u grupama od 1-5, a svaki plod ima male listove u koje je obavijeno tri četvrtine ploda. Lješnjak je sferičnog do ovalnog oblika, 15-20 mm dug i 12-20 mm širok, iako neke kultivisane sorte mogu dati i veće plodove.

Zdravstvene prednosti

Lješnjaci sadrže fitohemikalije, uključujući i proantocijanidine, kvercetin i kaemferol.Ovi proantocijanidini pripadaju grupi koja se naziva flavonoidi, a oni doprinose zdravlju mozga, poboljšavaju cirkulaciju i smanjuju alergijske simptome.

Sadrže zdrave masti koje doprinose zdravlju srca. Posebno su bogati zdravim polinezasićenim i mononezasićenim mastima, a dobar su izvor i oleinske kiseline koja doprinosi smanjenju nivoa lošeg holesterola.

Lješnjaci u sebi sadrže vitamin E i B, uključujući i folnu kiselinu. Vitamin E je važan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju, a vitamini B kompleksa su značajni za ćelijski i energetski metabolizam.

Ovi orašasti plodovi u sebi sadrže i značajnu količinu minerala kao što su kalij, kalcij i magnezij koji regulišu krvni pritisak, što lješnjake svrstava u grupu grickalica vrlo pogodnih za zdravlje.

U kuhinji

Lješnjake možete jesti same, kao grickalicu ili ih iskoristiti kao sastojak pri pripremi različitih jela.

Samljeveni ili izmrvljeni lješnjaci veoma često su sastvani dio mnogih kolača, torti ili peciva kojima daju poseban okus.

Sirove ili pržene ih možete upotrijebiti kao dekoraciju različitim jelima koja će im osim privlačnog izgleda obezbijediti i prijatan okus. Isjeckani lješnjaci su dobri u kombinaciji sa zelenim povrćem i najčešće se kombinuju sa šparogama, brokulom i špinatom. Možete ih iskoristiti i kao dekoraciju za ribu ili neka druga jela od mesa.

U marokanskoj kuhinji je veoma popularan sos od lješnjaka koji se kombinuje sa limunom, šafranom i crvenom paprikom i najčešće se poslužuje uz prženo meso.

Mljeveni lješnjaci se mogu iskoristiti i kao zamjena brašna u kolačima, pa ukoliko ih pomiješate sa maslacem, šećerom, jajima i kakaom dobit ćete ukusnu tortu kojoj možete dodati preljev ili kremu po želji.