Saznajte u koje svrhe možete koristiti muškatni oraščić

Porijeklom iz Indonezije, muškatni oraščić je začin koji ima oblik male, okrugle kapsule, a popularan je u kuhinjama iz različitih dijelova svijeta. U mljevenom obliku dostupan je gotovo svugdje, a u cijeloj formi samo u određenim, specijalizovanim trgovinama.

Kuhanje

Veoma je prilagodljiv, pa se često javlja kao sastojak u slanim i slatkim jelima. Upotreba muškatnog oraščića varira, ovisno o jelima koja su karakteristična za određena područja. U indijskoj kuhinji, ovaj začin koristi se za poboljšanje okusa poslastica, dok na području Evrope upotpunjuje okus krompira i mesa. Osim ovih, postoje i druga jela koja ovaj začin može obogatiti, a špinat i bešamel sos su najbolji primjeri.

Muškatni oraščić dobar je i u kombinaciji sa đumbirom, cimetom i klinčićem, pa se zajedno s ovim začinima koristi kao sastojak u piti od jabuka ili tikve. Često se dodaje i desert kremama i pudinzima, a redovno se koristi kao ukras za različite napitke.

Medicina

Osim što se koristi u kulinarske svrhe, muškatni oraščić može poslužiti i kao lijek. Poboljšava probavno zdravlje, smirujući nervozu želuca, smanjujući mučnine i gasove. Također se koristi i kao analgetik, posebno za zubobolju i bolne rane u ustima, te za ublažavanje artritisa.

Ulje muškatnog oraščića

Eterično ulje muškatnog oraščića čest je sastojak farmaceutskih proizvoda kao što su paste za zube, kozmetika i sirupi za kašalj. U komercijalne svrhe koristi se i kao mirisno sredstvo.

Kategorije: Sastojci

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*