Ukusne kuglice od riže i parmezana

- Prije svega napravite umak.
- Zagrijte prvo ulje u tavi.
- Dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i pržite 2-3 minute na umjerenoj temperaturi.
- Dodajte 340 gr paradajza, 80 ml vode i 1 kašiku paradajz sosa, pa kuhajte 2 minute dok se smjesa ne zgusne.
- Smjesu stavite u blender i miksajte dok ne postane glatka.
- Prebacite u zdjelu za umak i ostavite na stranu.
- U šerpu stavite malo ulja i 10 gr maslaca, pa kada se maslac istopi stavite isjeckanu glavicu crvenog i 1 češanj bijelog luka.
- Dodajte rižu i pola od pripremljene pileće supe (od pilećih kocki).
- Poklopite posudu i ostavite da smjesa kuha dok riža ne upije tečnost.
- Povremeno miješajte rižu, kako se ne bi zalijepila za dno šerpe.
- Kada se skuha, skinite rižu s vatre, dodajte preostali maslac, parmezan i bosiljak.
- Sve izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
- U hladnu smjesu od riže dodajte jaje i izjednačite.
- Vlažnim rukama od pripremljene smjese oblikujte kuglice, pa ih uvaljajte u prezlu.
- U tavi, na zagrijanom ulju pržite kuglice dok ne porumene ujednačeno.
- Stavite ih na papirni ubrus kako bi se upila masnoća, a zatim poslužite uz pripremljeni umak.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!