Ukusne kuglice od riže i parmezana

Služi: 1 osobuKuhanje: 50 minutaPriprema: 30 minuta
Ukusne kuglice od riže i parmezana

Sastojci

Maslinovo ulje:
3 kašike
Crveni luk:
2 glavice
Paradajz:
350 grama
Paradajz sos:
1 kašika
Maslac:
20 grama
Bijeli luk:
1 češanj
Riža:
440 grama
Voda:
200 mililitara
Pileća supa:
1 litar
Parmezan:
40 grama
Bosiljak:
70 grama
Jaja:
2 komada
Prezla:
60 grama

Instrukcije

  1. Prije svega napravite umak.

  2. Zagrijte prvo ulje u tavi.

  3. Dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i pržite 2-3 minute na umjerenoj temperaturi.

  4. Dodajte 340 gr paradajza, 80 ml vode i 1 kašiku paradajz sosa, pa kuhajte 2 minute dok se smjesa ne zgusne.

  5. Smjesu stavite u blender i miksajte dok ne postane glatka.

  6. Prebacite u zdjelu za umak i ostavite na stranu.

  7. U šerpu stavite malo ulja i 10 gr maslaca, pa kada se maslac istopi stavite isjeckanu glavicu crvenog i 1 češanj bijelog luka.

  8. Dodajte rižu i pola od pripremljene pileće supe (od pilećih kocki).

  9. Poklopite posudu i ostavite da smjesa kuha dok riža ne upije tečnost.

  10. Povremeno miješajte rižu, kako se ne bi zalijepila za dno šerpe.

  11. Kada se skuha, skinite rižu s vatre, dodajte preostali maslac, parmezan i bosiljak.

  12. Sve izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.

  13. U hladnu smjesu od riže dodajte jaje i izjednačite.

  14. Vlažnim rukama od pripremljene smjese oblikujte kuglice, pa ih uvaljajte u prezlu.

  15. U tavi, na zagrijanom ulju pržite kuglice dok ne porumene ujednačeno.

  16. Stavite ih na papirni ubrus kako bi se upila masnoća, a zatim poslužite uz pripremljeni umak.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.