Ukusne kuglice od riže i parmezana

Vrijeme pripreme
30 minute
Vrijeme kuhanja
50 minute
Složenost
Komplikovano
Služi
1 ljudi
Grupa jela
Predjela
Postavio
Postavljeno
3 kašika
Maslinovo ulje
2 glavica
Crveni luk
350 g
paradajz
1 kašika
paradajz sos
20 g
Maslac
1 češanj
Bijeli luk
440 g
riža
200 ml
voda
1 l
pileća supa
40 g
parmezan
70 g
Bosiljak
2 komad
Jaja
60 g
Prezla
Ukusne kuglice od riže i parmezana
  1. Prije svega napravite umak.
  2. Zagrijte prvo ulje u tavi.
  3. Dodajte 1 isjeckanu glavicu crvenog luka i pržite 2-3 minute na umjerenoj temperaturi.
  4. Dodajte 340 gr paradajza, 80 ml vode i 1 kašiku paradajz sosa, pa kuhajte 2 minute dok se smjesa ne zgusne.
  5. Smjesu stavite u blender i miksajte dok ne postane glatka.
  6. Prebacite u zdjelu za umak i ostavite na stranu.
  7. U šerpu stavite malo ulja i 10 gr maslaca, pa kada se maslac istopi stavite isjeckanu glavicu crvenog i 1 češanj bijelog luka.
  8. Dodajte rižu i pola od pripremljene pileće supe (od pilećih kocki).
  9. Poklopite posudu i ostavite da smjesa kuha dok riža ne upije tečnost.
  10. Povremeno miješajte rižu, kako se ne bi zalijepila za dno šerpe.
  11. Kada se skuha, skinite rižu s vatre, dodajte preostali maslac, parmezan i bosiljak.
  12. Sve izmiješajte i ostavite da se smjesa ohladi.
  13. U hladnu smjesu od riže dodajte jaje i izjednačite.
  14. Vlažnim rukama od pripremljene smjese oblikujte kuglice, pa ih uvaljajte u prezlu.
  15. U tavi, na zagrijanom ulju pržite kuglice dok ne porumene ujednačeno.
  16. Stavite ih na papirni ubrus kako bi se upila masnoća, a zatim poslužite uz pripremljeni umak.

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*