Božićne radosti

Decembar nas svake godine obraduje svojim neprocjenjivim poklonima koji čine da se osjećamo veselim i voljenim. Snijeg koji je prekrio naše planine, ulice i parkove ponovo je izmamio osmijehe na dječijim licima, vratio im razigranost koju se izgubila u tmurnim, jesenjim danima, te učinio da se i odrasli, zajedno s djecom vesele i uživaju u zimskim radostima.

Nije snijeg jedini poklon koji nam donosi decembar, tu su i praznici, vrijeme porodičnog okupljanja, ljubavi i prijateljstva, vrijeme kada jedni druge podsjećamo koliko vrijedimo.

Trenutno su u toku pripreme za Božić, jedan od najvećih katoličkih praznika koji se obilježava u cijelom svijetu. Raznovrsni darovi, nakićeni borovi, ukrasi i bogate trpeze su obilježja ovog praznika, a najveće i najljepše obilježje su ljubav i zajedništvo koji posebno doprinose božićnoj atmosferi.

Katolici širom svijeta svakog 25. decembra u godini slave rođenje Božijeg Sina, Isusa, koji se rodio u Betlehemu, a kojeg je Bog poslao da spasi čovječanstvo, zaštiti ljude od grijeha i pruži im neizmjernu ljubav i milosrđe.

Božić se tradicionalno dočekuje u ponoć, na crkvenoj misi (polnoćka) i to je poznato kao Badnje veče, vrijeme kada se bdjelo i čekalo Isusovo rođenje. Nakon završene mise, razmjenjuju se čestitke, želje, posjećuju se prijatelji, porodica i svako na svoj način uživa u božićnim radostima. Velika radost Božića, a posebno za djecu je otvaranje poklona. Svako s nestrpljenjem čeka da otvori svoj dar i provjeri čime će ga ovaj put obradovati Djed Božićnjak, odnosno porodica i prijatelji.

Različiti božićni običaji u svijetu

Svaka zemlja u svijetu ima svoju božićnu tradiciju i običaje po kojima se razlikuje od ostalih.

U Meksiku je običaj da se za Božič ide od vrata do vrata čestitajući praznik, pri čemu se, ukoliko domaćin dozvoli, ulazi u kuću i razbija posuda sa raznovrsnim slatkišima.

U Italiji se za vrijeme Božića najviše pažnje posvećuje izgledu jaslica, a ne bora, kako je to kod nas običaj. Stanovnici Italije se trude da što više ukrase i uljepšaju jaslice, kako bi nadmašili svoje komšije.

U Poljskoj se na Badnje veče u krugu porodice, neposredno prije jela međusobno razmjenjuje Oplatek, tijesto napravljeno od pčeničnog brašna i vode, a simboliše mir, dijeljenje i dobre želje.

Božićne poklone na Islandu ne dijeli Djed Božićnjak, već 13 božićnih patuljaka, raspoređenih po danima od 12. do 24. decembra, pri čemu posljednji patuljak ostaje do samog Božića. Patuljci simbolišu trolove koji su dolaskom kršćanstva postali dobronamjerni i počeli dijeliti darove kako bi pokazali svoje dobre namjere i želju da razvesele i usreće djecu.

Bez obzira na različitosti u tradiciji i običajima koji prate određene praznike širom svijeta, postoje obilježja koja su jedinstvena za sve narode i sve praznike, a to su ljubav, zajedništvo i sreća koji ispunjavaju svaki dom i čine prazničnu atmosferu toliko bogatom i lijepom da poželite svaki dan da slavite Božić, Bajram, Novu Godinu, Hanuku ili neki drugi praznik koji se obilježa u svijetu svake godine.

Na kraju bismo još iskoristili priliku da pripadnicima katoličke vjeroispovijesti unaprijed čestitamo Božić uz želje za ostvarenje svih životnih želja i ciljeva!

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*