Kako hrana utiče na san

Borba protiv nesanice kroz ishranu podrazumijeva kombinaciju pravih namirnica u večernjim satima ili možda još važnije, izbjegavanje hrane i pića koja loše utiču na san.

Među najboljim prirodnim sedativima je aminokiselina triptofan, komponenta mnogih biljnih i životinjskih proteina. Triptofan je tijelu potreban za stvaranje serotonina, neurotransmitera poznatog po stvaranju osjećaja smirenosti i pospanosti.

Studija iz 2005. godine izvršena na osobama s hroničnom nesanicom utvrdila je da su osobe koje su nakon tri sedmice jele hranu visokih iznosa triptofana s ugljikohidratima ili oni koji su uzimali farmaceutski dodatak te supstance imali poboljšanje sna, a hrana sa triptofanom jednako je djelotvorna kao i farmaceutski dodaci.

Trik je u tome da se namirnice koje sadrže triptofan kombinuju s dovoljno ugljikohidrata. To je zato da bi triptofan djelovao i pronašao svoj put do mozga. Nažalost, aminokiseline se takmiče jedne s drugima na tom putu. Kada jedete ugljikohidrate, oni aktiviraju oslobađanje inzulina, koji transportuje konkurentne aminokiseline u mišićno tkivo, ali ostavljaju triptofan, tako da on može sam napraviti svoj ​​put do mozga.

Najbolje niskokalorične namirnice sa ugljikohidratima koje poboljšavaju proizvodnju serotonina su integralna peciva, krekeri, žitarice, pšenična tjestenina, smeđa riža, zob, voće, a posebno mango, banane, grožđe, papaja, narandže, grejp i šljiva, te povrće kao što su špinat, slatki krompir, kukuruz, grašak, brokula, kelj pupčar, šparoga, karfiol, tikvice, celer, cikla, zatim mlijeko (bez masti ili 1% masti) i jogurt (bez ili sa malo masti).

Navike koje biste trebali izbjegavati pred spavanje su konzumiranje alkohola, obilnih obroka, kofeina i veće količine tečnosti.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*