Kako iskoristiti koru citrusnog voća

Ako imate naviku da bacate koru nakon što pojedete narandžu, limun ili grejp, vrijeme je da prestanete i poslušate nekoliko savjeta o načinima na koje možete iskoristiti koru citrusnog voća.

Prije svega, dobro isperite koru kako biste odstranili sve nešistoće koje sadrži u sebi i izbjegavajte koru citrusnog voća na koje imate alergijske reakcije.

Koru manje ili patuljaste narandže možete iskoristiti za marmeladu, tako što ćete je kuhati u zaslađenoj vodi, dok se ne pretvori u gusti sirup. Ovu tečnost dalje možete prilagoditi nekom receptu za marmeladu.

Vašu kožu možete zaštititi od štetnih bakterija, ukoliko narandžinu koru pred spavanje nanesete preko dijelova lica izloženih bakterijama.

Limunovu koru iskoristite pri kupanju, kako biste dali svježinu i čistoču vašoj koži ili kosi. Možete je dodati i u čaj, ukoliko volite aromu limuna, a daje odličan okus i piletini, ako je stavite u pile pripremljeno za pečenje.

Pospite salatu sitno isječenim komadima kore grejpa, kako biste ukrasili vašu salatu i dali joj finu aromu. Destilovano ulje iz kore grejpa se može iskoristiti i za pravljenje parfema.

Ako volite aromatiziranu vodu, ubacite koru citrusnog voća u posudu s vodom i stavite u frižider.

Iskoristite je i za otklanjanje neugodnih mirisa u vašoj kuhinji, tako što ćete je izrezati na komade i staviti na mjesto odakle dolazi neugodan miris, a stavljanjem kore u manju posudu s vodom osvježit ćete cijeli dom.

Koru narandže, limuna ili nekog drugog citrusnog voća možete iskoristiti i da zapalite vatru, odlična je za stvaranje plamena u vašem kaminu.

Osušite koru, ubacite je u šupljikavu vrećicu i stavite u ormar kako biste zaštitili vašu odjeću od moljaca i obezbijedili joj prijatan miris.

Posipanjem kore citrusnog voća po cvijetnjaku možete zaštiti vaše cvijeće od mački koje stalno kopaju i uništavaju vaš cvjetni vrt.

Žvakanjem kore bilo koje vrste citrusnog voća možete odstraniti i neugodan zadah.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da ne bacate koru citrusnog voća, već da je iskoristite u najbolje svrhe, a pri tom uštedite i novac.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*