Organska hrana je hrana koja se uzgaja ili proizvodi bez sintetičkih pesticida, hemijskih gnojiva, zračenja, industrijskih otapala ili hemijskih aditiva u hrani. Dakle, za organske poljoprivredne proizvode, naljepnica za oznakom „organsko“ osigurava da je hrana uzgajana bez upotrebe toksina kao što su pesticidi i gnojiva.
Organska hrana mora se gajiti bez upotrebe sintetičkih hormona, antibiotika, genetskog inženjeringa, ili kloniranja, a minimalno se obrađuje, bez vještačkih sastojaka, konzervansa ili zračenja.
Iako postoji upitan dokaz o tome da je organska hrana više hranjiva od neorganske, organska hrana će sigurno poštedjeti potrošača od konzumiranja brojnih otrovnih pesticida. Ove hemikalije su povezane sa rakom i drugim bolestima.
Proizvodi sa oznakom “organsko” često imaju veće cijene, jer je proizvodnja često u manjem obimu s više radne, intenzivne upravljačke prakse i strožijih propisa.
Standardi za etiketiranje organske hrane bazirani su na procentu organskih sastojaka u proizvodu. Proizvodi sa oznakom “100% organsko” moraju sadržavati samo organski proizvedene namirnice. Proizvodi sa oznakom “organsko” moraju sadržavati najmanje 95% organski proizvedenih namirnica. Prerađeni proizvodi sa najmanje 70% organskih sastojaka mogu koristiti frazu “napravljeno s organskim sastojcima.”
Prednost organskog mesa podrazumijeva smanjenu izloženost na, antibiotike otpornu bakteriju.
Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!