Posljednji meni s Titanika na aukciji

14. aprila 1912.godine, posljednjeg dana plovidbe Titanika, Ruth Dodge, supruga uglednog bankara iz San Francisca, dr. Washington Dodga, stavila je u svoju torbicu posljednji Titanikov meni za ručak, namijenjen prvoj klasi koja je putovala ovim brodom. Skoro stotinu godina kasnije, porodica Dodge i dalje ima ovaj meni koji je zajedno sa njihovim precima preživio potonuće Titanika, a na aukciji se prodaje za 150 000 dolara ili više.

Prema informacijama “Telegrapha”, meni se sastoji od 40 vrsta jela, uključujući supu fermier, losos majonezu, piletinu a la Maryland, svinjske kotlete s roštilja, te puding od vanilije i lagani kolač od jabuke kao desert.

Kompanija “Henry Aldridge & Son”, vodeći je svjetski aukcionar suvenira Titanika, pa su odgovorni i za aukciju na kojoj će se naći ovaj vrijedni meni. Aukcija će biti obavljena 31. marta 2012. godine u Londonu, na datum kada je prije 100 godina završena izgradnja Titanika i utvrđena spremnost za plovidbu.

Više od 1.500 života je izgubljeno pri potonuću Titanika, a porodica Dodge je imala tu sreću da preživi. Gđa Dodge je, zajedno sa svojim sinom smještena u čamce za spašavanje gdje su se nalazile i druge žene sa djecom, dok je njenog supruga spasio jedan od članova tadašnje posade broda, pod izgovorom da je dr Dodge potreban za brigu o djeci koja su se nalazila u čamcima za spašavanje.

Svi suveniri s Titanika imaju visoku cijenu, pa i ovaj, jedan od rijetkih koji je izložen posljednjih godina. Kolekcionarima će biti pružena životna prilika da svoju kolekciju obogate posljednjim menijem za ručak, postavljen na dan potonuća Titanika.

Osim što predstavlja veliku važnost zbog datuma, meni je vrijedan i zbog mogućnosti uvida u listu jela koja su tada bila popularna u elitnim krugovima.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*