Žrtvovanje kurbana kao jedan od muslimanskih obreda

Jedno od glavnih obilježja Kurban-bajrama kod muslimana je žrtvovanje određenih životinja kao znak približavanja Bogu. Klanjem kurbana se izražava zahvalnost za blagodati koje im je Bog omogućio, te pruža pomoć ljudima koji su socijalno ugroženi i bez osnovnih životnih uslova.

Klanje kurbana je počelo kada je Ibrahim a.s. zbog svoje bogobojaznosti bio spreman da na Božiju zapovijed, kao veliko iskušenje, žrtvuje svog sina Ismaila. Vidjevši njegovu požrtvovanost, Allah dž.š. je zaustavio ovo smaknuće i umjesto Ismaila postavio ovna kao žrtvu. Od tada, pa i danas u 21. stoljeću muslimani širom svijeta svake godine, u posljednjem mjesecu po hidžretskom kalendaru zul-hidždže, žrtvuju kurban kako bi se približili Bogu.

Pored ove vrste žrtvovanja kurbana prvog dana Kurban-bajrama, postoji još i zavjetni kurban, kurban po oporuci i kurban koji se kolje u sklopu propisa nijjeta hadždža „tematu´a“ i „kirana“ (heđun).

Bajramski kurban su dužni klati svi muslimani i muslimanke čije imovinsko stanje to dozvoljava. Za one koji nisu u finansijskoj mogućnosti to da urade, klanje kurbana nije obavezno, zapravo nije grijeh.

Kurban može biti bik ili krava (njihovo mladunče za koje je uslov da je staro najmanje dvije godine), ovan ili ovca (njihovo mladunče sa najmanje jednom godinom starosti) i koza ili jarac.

Ne smiju se klati kurbani sa sljepilom, mršavosti tolikom da ne mogu doći na mjesto klanja, odbijenim rogom čime se povrjeđuje moždani živac, te kurbani sa obrezanim uhom ili repom.

Kurbansko meso se podijeli tako da jedna trećina ide rodbini, druga prijateljima i treća ljudima slabog imovinskog stanja, odnosno onima kojima je najviše potrebno.

Savjet za pripremu kurbanskog mesa kao sastavnog dijela nekog obroka

Ukoliko želite da napravite neko jelo od kurbanskog mesa koje sadrži puno masnoće ili je tvrđe zbog starosti, potrebno je da meso prvo skuhate kako biste odstranili suvišnu masnoću i meso omekšali. Također, možete dodati glavicu crvenog luka i dvije kriške jabuke u posudu u kojoj kuhate meso da biste time ublažili jaki miris kurbanskog mesa.

Kategorije: Zanimljivo

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*