6 načina da se riješite stresa

Ako ste često pod stresom, a ne znate na koji način priuštiti sebi mir i bolje raspoloženje, pokušajte sa hranom. Jedite ili udišite miris hrane koju volite, jer na ovaj način smanjujete krvni pritisak i usporavate otkucaje srca, što su znaci opuštanja i smirenosti. Ukusna hrana i opuštajući mirisi vam mogu pomoći da se lakše nosite sa stresom i uznemirujućim situacijama.

Pomirišite jabuku

Neka istraživanja su pokazala da se udisanjem mirisa zelenih jabuka može doprinijeti smanjenju glavobolje. Izvještaj studije u kojoj su učestvovale osobe sa hroničnom glavoboljom pokazao je da su ove osobe osjetile znatno olakšanje nakon što su uživale u mirisu zelenih jabuka.

Pijte čaj

Konzumiranjem crnih ili zelenih vrsta kofeinskog čaja utječe se pozitivno na um, kaže studija koju je proveo “The Journal of Nutrition”. Istraživači smatraju da teanin koji se nalazi u čaju, u kombinaciji sa kofeinom može djelovati sinergistički i na taj način poboljšati pažnju i koncentraciju uma. Da bi se postigao pravi učinak, potrebno je piti 5 do 6 šolja čaja dnevno.

Udišite miris lavande

Britanski istraživači su 2010. godine nasumice dodijelili 340 pacijenata zubnim ordinacijama i podijelili ih u dvije grupe. U jutarnjim satima su se po cijeloj ordinaciji stavili keramički držači za svijeće sa uljem od lavande, dok je u poslijepodnevnim satima lavanda zamijenjena vodom. Grupa koja je u jutarnjim satima bila izložena mirisu lavande pokazala je i potvrdila znatno manji nivo anksioznosti, dok je kod druge grupe bilo suprotno. Ako se ovo pokazalo djelotvornim za vrijeme stomatološkog pregleda, zašto ne bi bilo i tokom drugih stresnih situacija!?

Uživajte u mirisu kokosa

Kada ste pod stresom, miris kokosa bi mogao da vam pomogne. Istraživači sa Kolumbijskog Univerziteta smatraju da se udisanjem ugodnih mirisa smanjuje reakcija na stres.

Grickajte čokoladu

Nedavna istraživanja su pokazala da konzumiranje tamne čokolade može pomoći smanjenju nivoa kortizola i katekolamina (hormona povezanih sa stresom), posebno osobama sa visokom anksioznošću. Ipak budite pažljivi, čokolada je veoma kalorična, pa konzumiranjem veće količine čokolade možete dobiti višak kilograma i na taj način uzrokovati još veći stres.

Unosite više ugljikohidrata u vaš organizam

Istraživanja su pokazala da su odrasle osobe čija je ishrana bogata ugljikohidratima sretnije i zadovoljnije od onih čiji je dnevni unos ugljikohidrata u organizam znatno manji. Obogatite vašu ishranu žitaricama kao što su zobene pahuljice ili neke druge namirnice bogate vlaknima i hranjivim tvarima.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*