6 zdravstvenih prednosti čaja od kamilice

Čaj od kamilice se konzumira stoljećima, zbog njegovog okusa ili mnogobrojnih zdravstvenih beneficija koje ovaj napitak nudi. Mnoga istraživanja su pokazala da je njemačka kamilica (Matricaria recutita), najpogodnija za zdravlje, ali i najčešće korištena vrsta kamilice u čajevima.

Poboljšava san

Najpoznatija zdravstvena prednost čaja od kamilice je njegova moć da poboljša san. Zbog svog umirujućeg i opuštajućeg djelovanja, ovaj čaj se često konzumira pred spavanje, te obezbjeđuje ugodan i miran san.

Umanjuje stomačne probleme

Kamilica je djelotvorna pri suzbijanju različitih stomačnih problema. Smanjuje želučane tegobe, iritaciju crijeva i pomaže cjelokupnu probavu.

Ublažava menstrualne tegobe

Stari Egipćani su kamilicu koristili za smanjenje menstrualnih grčeva. Istraživanja su pokazala kako se konzumiranjem čaja od kamilice povećava nivo glicina, supstance koja umanjuje grčenje mišića, pa se smatra kako je ovo razlog zbog kojeg doprinosi smanjenju menstrualnih tegoba.

Sprječava prehladu i gripu

Zbog svojih antibakterijskih karakteristika kamilica se pokazala djelotvornom u jačanju imunog sistema, pri čemu doprinosi i suzbijanju problema sa prehladom i gripom.

Zacjeljuje rane

Egipćani, Rimljani i Grci su koristili cvjetove kamilice za oblog i stavljali ih na rane kako bi ubrzali njihovo zacjeljivanje, što se pokazalo vrlo djelotvornim.

Djelotvoran pri suzbijanju dijabetesa

Neka istraživanja su pokazala da čaj od kamilice sprječava razvoj dijabetesa i hiperglikemije.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*