Bijelim lukom protiv oboljenja srca

Bijeli luk se uzgaja u cijelom svijetu i već stoljećima se koristi u ljekovite svrhe. Zbog njegovih nutritivnih vrijednosti pogodan je i za zdravlje srca, pa u nastavku saznajte kako da ga iskoristite za njegu ovog važnog ljudskog organa.

Štiti arterije

Nakupljanje holesterola u arterijama čini da srce radi dvostruko teže, negativno utiče na krvni tlak i uzrokuje hipertenziju. Kombinacija ovih problema uveliko povećava rizik od zadebljanja i otvrdnuća arterija, poznato kao ateroskleroza. Bijeli luk može pomoći u zaštiti vaših arterija koje istovremeno snižavaju razinu holesterola i smanjuju krvni tlak. On također može pomoći u smanjenju rizika od drugih srčanih problema raščišćavanjem naslaga fibrina.

Obratite pažnju na pripremu bijelog luka za kuhanje

Iako možda to ne znate, način na koji pripremite bijeli luk zapravo može promijeniti način njegovog djelovanja na vaše tijelo. Svaki put kada prelomite češanj bijelog luka, određena aminokiselina i enzim se oslobađaju. Kombinacija ova dva oblika poznata je kao alicin. Alicin ima sposobnost da ubije više vrsta bakterija, uključujući i salmonelu. Kako bi se omogućila ova korisna reakcija, ostavite bijeli luk da odstoji petnaestak minuta nakon što ga izrežete, pa ga tek onda dodajte u hranu.

Dodatak bijelog luka u kapsulama

Ako ne možete podnijeti okus ili miris bijelog luka, tu su dodaci dostupni u obliku kapsula. Doza od 1000 do 1600 mg dodatka bijelog luka dnevno trebala bi biti dovoljna za sprječavanje srčanih problema.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*