Brusnica je vrsta voća koje se vrlo često koristi u kulinarske, ali i u medicinske svrhe. Bogata je antioksidansima, vitaminom C i salicilnom kiselinom. Sadrži samo 45 kalorija po šoljici, pa je dobar izbor za osobe koje žele da smršaju, a pruža i mnogo energije, proteina i ugljikohidrata. Od minerala sadrži kalcij, magnezij, željezo, fosfor, natrij, kalij i cink. Ona također sadrži i vitamine poput tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B-6, E i vitamina K.

Sprječava infekcije urinarnog trakta

Infekcije urinarnog podrazumijevaju postojanje određenih mikroorganizama u urinu, a može postojati infekcija mokraćnog mjehura koja uzrokuje cistitis, bubrega, uzročnika bubrežnog parenhima ili infekcija prostate, uzročnika bakterijskog prostatitisa. Studije su pokazale da brusnica sadrži proantocijanidine koji sprječavaju bakterije da prijanjaju na ćelije zidova mjehura. Ovi spojevi sprječavaju množenje bakterija, te ih izbacuju iz tijela putem urina. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje soka od brusnica može pomoći u prevenciji infekcija urinarnog trakta kod sredovječnih žena i trudnica.

Djeluje antikancerogeno

Zbog prisutnosti polifenolnih spojeva, brusnice imaju i antikancerogeni učinak, a istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija brusnica sprječava razvoj i širenje raka pluća, dojke, debelog crijeva, prostate i drugih tumora. Sadrži veću količinu salicilne kiseline koja može pomoći u smanjenju oteklina, spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka, te razvoj kancerogenih oboljenja.

Održava kardiovaskularno zdravlje

Brusnica može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, a flavonoidi prisutni u njoj imaju antioksidativna svojstva i mogu smanjiti opasnost od ateroskleroze. Ateroskleroza je bolest u kojoj se sužavaju arterije zbog nakupljanja masti, kalcija i holesterola u krvi. To ometa protok krvi bogate kisikom do različitih dijelova tijela i može dovesti do srčanog ili moždanog udara, te drugih opasnih oboljenja. Ovi spojevi pokazali su i svoju sposobnost da suzbiju oksidaciju lipoproteina niske gustoće, te potaknu krvne pločice.

Ublažava čir na želucu

Čirevi su uzrokovani vrstom bakterija koje napadaju zaštitni sloj želuca i dvanaestopalačno crijevo, odnosno prvi dio crijeva, što može dovesti do upale sluznice želuca. Namirnice bogate flavonoidima (antocijani, flavonoli i proantocijanidini), kao što su brusnice, jabuke i bijeli luk pomažu u smanjenju rizika od želučanih poremećaja.Istraživanja sprovedena na skupu pacijenata koji imaju želučane smetnje, a koji su tokom studije konzumirali brusnice, pokazala su odlične rezultate zahvaljujući konzumaciji upravo ove namirnice.

Održava oralnu higijenu

Proantocijanidin, hemijski spoj prisutan u brusnicama sprječava prijanjanje štetnih bakterija za zube. Ove komponente inhibiraju proizvodnju kiseline i štite zube od parodontne bolesti sprječavajući rast plaka. Dobra oralna higijena uz unos brusnice sprječava nastajanje zubnog karijesa, održavajući na taj način cjelokupno zdravlje zuba. Ipak treba paziti pri kupovini, jer su dostupni sokovi od brusnice sa visokim sadržajem šećera.

Sprječava nastajanje skorbuta

Nedostatak vitamina C kod pojedinih osoba može dovesti do skorbuta. Brusnice pružaju veliku količinu ovog vitamina koji je od vitalnog značaja za tijelo, kako bi se stvorio kolagen za zdravo funkcionisanje tkiva.