Dinja pripada porodici krastavaca, a poznata je po svom niskom kalorijskom sadržaju, slatkom okusu i primamljivom mirisu. Najbolje ju je konzumirati u ljetnom periodu, kada vam pruža pravo osvježenje, ali i mnoge zdravstvene beneficije.

Odličan izvor vitamina A

Ako tražite način da inkorporirate vitamin A u vašu ishranu, dinja je odličan način da to uradite. Ona, zapravo, sadrži koncentrirane količine beta-karotena, a tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A. Oba ova nutrijenta su esencijalna za održavanje zdravog vida. U studiji koja je obuhvatila više od 50.000 žena starosne dobi od 45 do 67 godina, utvrđeno je da su one koje su konzumirale velike količine vitamina A dnevno imale smanjen rizik od razvoja katarakte za čak 40%. S druge strane, žene čija ishrana podrazumijeva puno soli, maslaca i nezdrave masti imale su veći rizik od razvoja katarakte. Istraživanja su također pokazala da može postojati veza između beta-karotena i prevencije raka.

Bogata i vitaminom C

Osim što sadrži značajnu količinu vitamina A, dinja je također dobar izvor i vitamina C. Vitamin C je antioksidans koji funkcioniše u vodorastvorljivim dijelovima tijela. Kao što znate, antioksidansi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u vašem tijelu. Slobodni radikali oštećuju ćelije u tijelu, uzrokujući bolesti i znakove starenja. Vitamin C također jača imuni sistem stimulišući leukocite ili bijela krvna zrnca koja su odgovorna za uništavanje virusa, bakterija i drugih stranih elemenata koji nastoje da uđu u tijelo.

Održava zdravlje pluća

Nedavna studija pokazala je da konzumiranje, vitaminom A bogate hrane poput dinja je također korisno i za pušače. Ako ste pušač ili neko ko je stalno izložen dimu cigarete, dinja bi vam mogla biti od pomoći u zaštiti vaših pluća.Navodno, jedan od kancerogena koji se nalazi u dimu cigarete stvara nedostatak vitamina A u organizmu. Kada počnete uključivati više vitamina A u vašu prehranu, nedostatak se dopunjuje i tako smanjujete rizik od razvoja plućnih oboljenja poput emfizema.

Sprječava kardiovaskularne bolesti

Dinje su također bogate supstancom poznatom kao adenozin. Adenozin se obično preporučuje pacijentima koji imaju srčane bolesti, jer ovaj spoj ima karakteristike razrjeđivača krvi. Kada je vaša krv tanka, možete spriječiti zgrušavanje krvi u kardiovaskularnom sistemu. Folna kiselina prsisutna u dinji također pomaže u prevenciji srčanog udara.

Smanjuje stres

Dinja može biti idealno rješenje u vrijeme kada se osjećate uznemirenim, jer obiluje kalijem koji normalizuje rad srca i promoviše opskrbu kisika u mozak. Kao rezultat toga, vi se osjećate više opuštenim i fokusiranim.