Hrana koju ne biste smjeli jesti u kasnim večernjim satima

Ako imate naviku da jedete kasno noću i ne možete da se odreknete kasnih večernjih obroka, pokušajte barem napraviti pravi odabir namirnica i izbjeći hranu koja bi vam mogla uzrokovati neželjene tegobe.

Punomasna hrana

Namirnice koje sadrže visok nivo masnoće definitvno su najgora vrsta hrane koju možete jesti kasno noću. Pomfrit, pizza sa više sira i druga masna hrana spadaju u ovu kategoriju. Pokušajte se navečer udaljiti od ulja i sireva, jer namirnice koje sadrže ove sastojke će se samo zalijepiti u vašem probavnom traktu dok spavate.

Slatke žitarice

Žitarice su zdrave u koje god doba dana ili noći ih jedete, ali ako se radi o onima koje u sebi ne sadrže šećer. Slatke žitarice su loša ideja, pa ih izbjegavajte noću, što ne znači da ne mogu biti dio vašeg jutarnjeg obroka.

Začinjena hrana

Hrana koja podrazumijeva jake začine nikako nije dobar izbor noću. Osim što može izazvati poremećaj spavanja, uzrokuje žgaravicu i druge stomačne tegobe koje mogu biti vrlo neprijatne.

Kofeinske namirnice

Svima je poznato da je kafa zbog svog kofeinskog sadržaja napitak koji će vas održati budnim do kasno u noć, ali postoje i druge namirnice koje također sadrže ovu supstancu i imaju isti učinak. Ako želite da na vrijeme zaspite, osim kafe izbjegavajte čajeve i tamnu čokoladu.

Crveno meso

Ako imate naviku da jedete kasno, onda izbjegavajte crveno meso. Ovo je još jedna vrsta namirnice za koju je potrebno mnogo vremena da se probavi, jer u sebi sadrži proteine i masti. Osim što je teško za probavu, crveno meso će vam otežati i noćni san.

Grah

Grah je veoma bogat vlaknima, što je, bez ikakve sumnje veoma pogodno za vaše zdravlje, ali nažalost, ova vlakna su i razlog zbog kojeg se grah svrstava na listu najgorih večernjih namirnica. Teško se probavlja, što može dovesti do težih stomačnih problema, a pri tom i do poremećaja sna.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*