Ishrana za anemične osobe

Ako vam je dijagnosticirana anemija, to znači da imate niske zalihe željeza. Ljudsko tijelo apsorbuje do 30 % hem željeza koje se nalazi samo u životinjskim tkivima kao što je meso, perad i riba i 2-10 % nehem željeza koje se, osim u mesu, nalazi i u biljnim namirnicama.

Meso

Meso opskrbljuje tijelo hem željezom koje se bolje apsorbira nego nonhem željezo. Meso koje je bogato željezom je pileća jetra, govedina, puretina, piletina, janjetina, pršut, teletina i svinjetina. Pileća jetra, na primjer, ima 12.8mg željeza u 100 gr. Pripremajte meso koristeći zdravatne masti ikalorije. Odaberite crveno meso sa manje masti i uklonite kožu s piletine i puretine.

Povrće

Povrće može prirodno opskrbiti tijelo nehem željezom. Povrće koje sadrži željezo uključuje špinat, repu, slatki krompir, brokula, kelj i blitva. Lisnato zeleno povrće ili brokulu možete pripremiti kuhanjem na pari, a pola šolje kuhanog špinata ima 3.2 mg željeza.

Voće

Šljive, lubenica, sušene breskve, marelice, jagode, grožđice i smokve sadrže nehem željezo,a pola šolje grožđica pruža 1.5 mg željeza. Možete ih jesti same, kao grickalicu ili s jogurtom. Voće koje je bogato vitaminom C može pomoći tijelu da apsorbuje željezo.

Hljeb i žitarice

Pšenični proizvodi, hljeb, makaroni, zobena kaša i kukuruzno brašno sadrže željezo, a pri odabiru hljeba, opredijelite se za pšenični umjesto bijelog.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*