Kako do boljeg i kvalitetnijeg sna

Spavanje je veoma važno, jer zapravo pomaže tijelu da se nosi sa stresom. Tijelo se noću priprema za spavanje lučenjem hormona melatonina u krvotok, što uzrokuje da ono doživi pad temperature i budnosti, prenosi Relaxation-at-Home.com. U međuvremenu, u toku dana, sunčeva svjetlost zapravo sprječava proizvodnju melatonina. Putovanjem u drugu vremensku zonu ili noćni rad umjesto rada tokom dana može izazvati poremećaj prirodnog ciklusa spavanja vašeg tijela. Kako god, samo nekoliko koraka može vam pomoći da efikasno obnovite ciklus spavanja.

Korak 1

Jedite voće i povrće, te uzimajte multivitamine. Izbjegavajte visoko prerađenu hranu, što je neophodno za kontrolisanje šećera u krvi, a uz to doprinosi i sprječavanju problema sa spavanjem.
Osim toga, pokušajte da ne jedete najmanje 12 sati prije nego se planirate probuditi. Međutim, ako želite nešto popiti prije spavanja, neka to onda budu umirujući čajevi poput kamilice.

Korak 2

Prakticirajte jogu, trbušno disanje ili meditaciju, a sama joga, zapravo, uključuje vježbe disanja i meditacije. Ove aktivnosti mogu pomoći u smanjenju stresa i dovesti do mirnijeg sna, pored tog što će doprinijeti tome da brže zaspite i duže spavate, prenosi EverydayHealth.com.

Korak 3

Spavajte sedam do osam sati dnevno. Ovo znači da biste trebali izbjegavati dodatnih sat ili dva spavanja vikendom, jer stvarate poteškoće vašem tijelu prvi radni dan nakon vikenda.

Korak 4

Spavajte u tamnoj prostoriji ili navucite zavjese ako vam je radno vrijeme takvo da morate spavati preko dana.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*