Kako poboljšati čulo mirisa

Svako od naših čula pruža nam mogućnost da na različite načine osjetimo zadovoljstva ili možda neugodnosti koje nas svakodnevno okružuju. Čulo mirisa je jedno od pet ljudskih čula koje je blisko povezano i sa čulom okusa, a dokaz je činjenica da često raspoznajemo okus hrane po mirisu, pa na osnovu toga odlučimo da li nam se određeno jelo sviđa ili ne.

Često se dešava da nam čulo mirisa oslabi, a u nekim slučajevima i potpuno nestane, pa ako želite da spriječite ove probleme, obratite pažnju na neke od sljedećih savjeta koje nudimo:

Vježbajte vaše čulo mirisa

Što više koristite bilo koje od vaših čula, više ih i osposobljavate. Da biste uvježbali čulo mirisa, pokušajte da s povezom na očima raspoznate određene stvari na osnovu različitih mirisa koje osjetite.

Kakav vam osjećaj pružaju određeni mirisi?

Nervi povezani sa čulom mirisa, direktno su vezani za emocionalni dio vašeg mozga. Npr. metvica i cimet poboljšavaju koncentraciju i razdražljivost kod vozača, a limun i kafa doprinose bistrim mislima.

Izbjegavajte hranu koja ugrožava čulo mirisa

Vjerovatno ste primijetili kako vaše čulo mirisa slabi ili potpuno nestane kada se prehladite. Začepljenje membrana u nosu koje sadrže nervne završetke osjetljive na miris, mogu ugroziti vaše čulo mirisa i izbjegavanje namirnica kao što su mlijeko, sir, jogurt i sladoled možda će pomoći.

Razlog zbog kojeg ovo utiče na okus, odnosno miris je blokiranje kanala koji se pruža od pozadine grla do čulnih ćelija vašeg nosa. Ako je ovaj kanal na bilo koji način začepljen, mogućnost da osjetite miris ili okus hrane je veoma mala.

Umanjite konzumiranje alkohola i cigareta

Izbjegavajte supstance koje nepovoljno utiču na vas. Čulo mirisa ćete oštetiti konzumiranjem hladnih namirnica i napitaka, a posebno konzumiranjem cigareta i alkohola.

Ne izlažite se neugodnim mirisima

Dugotrajno izlaganje neugodnim mirisima može pogoršati vaše čulo mirisa, pa, ukoliko je to moguće, pokušajte da ih izbjegnete.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*