Najbolji vitamini za jačanje imuniteta

Svakodnevnom ishranom u vaš organizam unosite široku paletu vitamina i minerala, od kojih svaki igra važnu ulogu u normalnom funkcionisanju tijela. Vaš imuni sistem, kao i drugi tjelesni sistemi, koristi brojne vitamine za rad i unosom dovoljne količine ovih vitamina osiguravate da imuni sistem bude u najboljoj formi.

Vitamin C

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju jakog imunog sistema, a može čak i pomoći u sprječavanju stvaranja određenih tipova raka. Rastvorljiv je u vodi, što znači da vaše tijelo izlučuje višak koji ne koristi. Odraslom muškarcu prosječno je potrebno 90 mg tog vitamina dnevno, dok odrasloj ženskoj osobi treba 75 mg na dan, količina koju većina ljudi unosi kroz ishranu. Vitamin C možete dobiti iz agruma i raznih vrsta povrća, a dodatnu količinu ćete obezbijediti uzimanjem dodataka vitamina C.

Vitamin E

Vitamin E je još jedan nutrijent važan za vaš imuni sistem. Ovaj antioksidans štiti ćelije od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali, a omogućava tijelu da reguliše ekspresiju gena i ćelijsku signalizaciju, procesi važni za vaš imuni sistem.Vitamin E možete dobiti iz namirnica kao što su orasi, biljna ulja, voće i povrće, ali i kroz vitaminske dodatke.

Vitamin A

Vitamin A se nalazi u životinjskim proizvodima, mesu i mliječnim proizvodima, ali i voću povrću kao što su mango, mrkva i špinat. Vitamin A pomaže u regulisanju imuniteta pomažući u proizvodnji bijelih krvnih ćelija koje uništavaju štetna strana tijela kao što su bakterije i virusi.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*