Mehka i slatka, kruška je prava voćna poslastica prepuna hranjivih tvari, vlakana i antioksidanasa, što ju čini poželjnom i zdravom alternativom za užinu. U nastavku saznajte koji su to dodatni razlozi zbog kojih biste trebali jesti ovo ukusno voće.

Sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima

Kruške su prirodno bogate vitaminima C i K, kao i mineralima kao što je bakar, a svi nutrijenti djeluju kao antioksidansi koji štite tjelesne ćelije od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Jedna kruška sadrži oko 11 % od preporučene dnevne količine vitamina C i 9 % posto od preporučenog unosa bakra. Za kruške se kaže da imaju više nutrijenata po kaloriji, a ne kalorija po nutrijentu.

Održavaju zdravlje srca

Kruške su odličan izvor vlakana koja su dobra za srce. Studije su pokazale da vlakna mogu smanjiti nivo lošeg holesterola vezivanjem za žučne soli, koje su napravljene od holesterola i njihovim izbacivanjem iz tijela. Konzumiranjem kruške možete smanjiti rizik od moždanog udara i do 50 posto.

Preventivno djeluju na kancerogena oboljenja

Kruške nam mogu pružiti zaštitu od različitih vrsta raka. Osim vezivanja za holesterol, vlakna u kruškama mogu se vezati i pomoći ukloniti rkancerogene hemikalije u debelom crijevu, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva. Studije su također pokazale da se konzumiranjem voća bogatog vlaknima poput krušaka može smanjiti rizik od raka za 34 % kod žena u postmenopauzi.

Antialergijsko voće

Stručnjaci smatraju da su kruške antialergijsko voće jer su manje šanse da proizvedu alergijske reakcije nego drugi plodovi. Iz tog razloga, kruške se općenito smatraju “sigurnim” i često su jedan od prvih plodova koji se daju dojenčadi.

Povoljne za dijabetičare

Zbog obogaćenosti vlaknima i niskog glikemijskog indeksa, kruške su pravi izbor za osobe koje pate od dijabetesa. Krvotok polahko upija UH kruške (samo oko 26 grama po plodu), sprječavajući porast šećera u krvi i pomažući kontrolu nivoa glukoze u krvi. Blago slatke, kruške mogu zadovoljiti i vašu potrebu za različitim desertima.