Pijte sok od mrkve poslije jela

Mrkva je nabolji izvor beta karotena, odnosno vitamina A koji igra važnu ulogu u održavanju zdravlja očiju i reproduktivnih organa. Konzumiranjem soka od mrkve poslije jela, osim vitamina A obezbijedit ćete sebi i druge nutrijente kao što su vlakna, te doprinijeti boljoj probavi.

Sok od svježe mrkve može zaštitnički djelovati na kardiovaskularni sistem i regularna konzumacija ovog soka može doprinijeti sprječavanju djelovanja slobodnih radikala u kardiovaskularnom sistemu povećavajući broj antioksidanasa u tijelu.

Kao i mnoge druge vrste voća i povrća, mrkva je bogata dijetalnim vlaknima. Obzirom da su ova vlakna neprobavljiva, ona potiču kretanje materijala kroz probavni sistem, poboljšavajući na taj način i stolicu.Prema nekim istraživanjima, redovno uzimanje vlakana može obezbijediti niz zdravstvenih prednosti, uključujući normalan rad crijeva, smanjen nivo holesterola, šećera u krvi, te gubitak tjelesne težine.

Karotenoidi koji se nalaze u različitim biljkama, pa i u mrkvi, imaju antikancerogeno djelovanje, a beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A doprinosi lijepom izgledu kože, zdravlju zuba i tkiva.

Ipak, ne nude svi sokovi od mrkve jednake zdravstvene prednosti, jer se razlikuju u proizvodnji.Neki sadrže malo ili nimalo pravog soka od mrkve, a neki u sebi imaju previše šećera. Da biste bili sigurni da pijete zdravi sok od mrkve i unosite korisne nurijente u vaš organizam, sami iscijedite organsku mrkvu u sokovniku i priuštite sebi vitaminsko zadovoljstvo poslije jela.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*