Prednosti bobičastog voća

Bobičasto voće svima je omiljeno zbog svog neodoljivog okusa, ali da li ste znali da osim što nudi nevjerovatan ugođaj za nepce, bobičasto voće obezbjeđuje i mnogobrojne hranjive tvari koje će održati vaše zdravlje? Da, jagode, borovnice, kupine i druge vrste voća koje pripadaju ovoj skupini imaju mnogo zdravstvenih prednosti, a u nastavku saznajte neke od njih.

Bogato je antioksidansima

Glavna prednost bobičastog voća je obogaćenost antioksidansima koji pomažu tjelesnim ćelijama da se bore protiv slobodnih radikala koji utječu na starenje. Ukoliko želite da se osjećate, ali i izgledate mlađe, obskrbite se antioksidansima, jedite bobičasto voće, posebno borovnice, jer sadrže oko šest puta više različitih antioksidanasa od ostalih vrsta voća iz ove skupine.

Ima nizak glihemijski indeks

Druga prednost je nizak glihemijski indeks, što znači da je izvrstan izvor energije. Ukoliko tragate za užinom koja će vas održati sitim do ručka, pokušajte sa šakom bobičastog voća.

Reguliše šećer u krvi

Nova istraživanja su pokazala da neke vrste bobičastog voća, kao što su borovnice i jagode, prirodno mogu da snize šećer u krvi, pa ako imate problema sa šećerom u krvi, pokušajte sa ovim voćem kao jednim od mogućih rješenja.

Pozitivno djeluje na zdravlje očiju

Vratimo se ponovo na antioksidanse i njihove moći. Da li ste znali da ovi nutrijenti doprinose zdravlju očiju i pružaju pravu njegu umornim očima?Da, istina je, bobičasto voće, zbog svoje obogaćenosti antioksidansima veoma pozitivno djeluje na zdravlje očiju.

Poboljšava funkciju mozga

Istraživanja su pokazala da antioksidansi koji doprinose ljepšem izgledu kože pomažu moždanim ćelijama da se riješe štetnih slobodnih radikala. Ovo znači da pamćenje i druge kognitivne funkcije mogu biti poboljšane bez propisanog lijeka, sa manjom količinom bobičastog voća.

Izvrstan izvor vlakana

Obogaćenost namirnica vlaknima veoma je važna, jer vas ovakve namirnice duže održavaju sitim. Jedna čaša borovnica ili kupina sadrži oko 1/3 od preporučene dnevne količine vlakana, što je zaista impresivno.

Sprječava infekcije urinarnog trakta

Da li ste znali da brusnica ili sok od ovog voća može spriječiti nastajanje infekcija urinarnog trakta? Sprječava lijepljenje bakterije e.coli na zidove urinarnog trakta, a obzirom da je i prirodni probiotik, brusnica potiče rast dobre bakterije u probavnom traktu.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*