Saznajte zašto biste trebali češće jesti ribu

Hrana koju jedete uveliko utiče na vaše zdravlje, pa je veoma bitno da budete pažljivi pri odabiru namirnica koje konzumirate. Osim što sadrže proteine zajedno s drugim hranjivim tvarima poput vitamina D i selena, ribe sadrže određene vrste masti, omega-3 masne kiseline, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, kao i drugih zdravstvenih problema.

Omega-3 masne kiseline nalaze se u ulju riba kao što je losos, sardina i haringa. Ove omega-3 masne kiseline pomoći će da snizite krvni tlak, smanjite otkucaje srca, ali i druge kardiovaskularne rizike. Konzumiranje ribe smanjuje rizik od smrti uzrokovane srčanim oboljenjima, a povezuje se i sa smanjenim rizikom od moždanog udara, depresije i mentalnih problema koji nastaju starenjem. Za trudnice i majke koje doje, unos ribe je bitan jer opskrbljuje DHA, posebno omega-3 masne kiseline, koje su pogodne za rast i razvoj mozga dojenčadi.

Zdravlje srca

Kada jedete ribu nekoliko puta sedmično, možete smanjiti šanse za srčani udar najmanje za trećinu. Riblje meso sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, tip nezasićenih masti koje sprječavaju bolesti srca i održavaju vaše krvne žile čistim; crveno meso, na primjer govedina doprinosi začepljenju arterija. Omega-3 masne kiseline također sprječavaju upalu tkiva, što nanosi štetu srcu i krvnim žilama. Ove zdrave masne kiseline učinkovite su u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju grušanja krvi, proizvodeći bolje funkcionisanje srca i krvnih žila, smanjujući pri tom šanse za srčani ili moždani udar.

Neurološko djelovanje

Starije osobe često pate od demencije i gube neke kognitivne funkcije. U studiji objavljenoj 2008. godine u časopisu “Neurologija”, dr. Jyrki Virtanen i kolege skenirali su mozgove starijih pacijenata te promatrali njihove prehrambene navike. Tragali su za pojavama manjih infarkta, malih povreda na moždanom tkivu koje eventualno mogu dovesti do moždanog udara i nedostatka kognitivnih funkcija, npr. memorije. Anketa je pokazala da li je kod ispitanika masna riba bila značajan dio njihove prehrane. Istraživanje je otkrilo da su ispitanici koji su jeli masnu ribu, kuhanu ili pečenu, minimalno tri puta sedmično, imali 26% manji rizik od tihih infarkta. Čak i konzumiranje jednog obroka ribe sedmično dovelo je do 13 postotnog smanjenja rizika od tihih infarkta.

Kancerogena oboljenja

Kada jedete masnu ribu kao što je losos, možete smanjiti stopu od razvoja raka prostate gotovo za pola. Najbolji dokaz povezanosti konzumacije ribe i smanjenog rizika od raka pokazuje istraživanje koje je pokazalo njenu učinkovitost u liječenju raka debelog crijeva. Bez obzira da li imate jedan ili dva obroka masne ribe sedmično, možete značajno smanjiti rizik od ovog oboljenja.

Zdravlje očiju

Vaše oči će vam biti zahvalne ako budete jeli ribu nekoliko puta sedmično. Neki dijabetičari pate od retinopatije, bolesti sljepoće koja nastaje usljed istjecanja krvi iz krvnih žila. U studiji objavljenoj 2011. godine istraživači su otkrili da prehrana puna omega-3 masnih kiselina inhibira rast nepravilnih krvnih žila, a potiče proizvodnju zdravih vrsta.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*