Slatki mažuran kao izvor korisnih nutrijenata

Slatki mažuran je vrlo popularan u mediteranskoj regiji, još od antičkih vremena kada su Grci od ove biljke pravili vijence za koje su vjerovali da su simbol mira, sklada i sreće. Zbog značajnih fitonutrijenata, vitamina i minerala koje sadrži u sebi, mažuran se preporučuje i kao sastavni dio jela koji će doprinijeti održavanju optimalnog zdravlja.

Biljka sadrži mnoge značajne fitonutrijente, vitamine i minerale koji su neophodni za optimalno zdravlje.
Dijelovi mažurana sadrže određene hemijske sastojke koji su poznati po njihovim protivupalnim i antibakterijskim svojstvima.

Svježi mažuran ima visoke razine vitamina C (askorbinsku kiselinu), osiguravajući 51,4 gr u 100 gr. Vitamin C je jedan od prirodno snažnih antioksidanasa koji pomaže uklanjanje štetnih slobodnih radikala iz tijela. Askorbinska kiselina ima sposobnost jačanja imuniteta, zacjeljivanja rana i antivirusno djelovanje.

Sadrži iznimno visoke razine beta-karotena, vitamina A, kriptoksantina, luteina i zeaksantina. Karoteni, ksantini i lutein su snažni flavonoid antioksidansi i zajedno, ovi spojevi djeluju kao zaštita od štetnih slobodnih radikala.

Vitamin A je poznat po njegovim antioksidacijskim svojstvima i neophodan je za zdrav vid. Potreban je i za održavanje sluznice i zdrave kože. Konzumiranje hrane prirodno bogate vitaminom A i karotenima doprinijet će zaštiti tijela od raka pluća i usne šupljine.

Slatki mažuran je jedan od najbogatijih biljnih izvora vitamina K koji ima važnu ulogu u stvaranju koštane mase, promovišući osteotrofske aktivnosti u kostima. Utvrđena je i njegova uloga u liječenju Alzheimerove bolesti, ograničavajući oštećenja neurona u mozgu.

U sebi sadrži i dobru količinu minerala poput željeza, kalcija, kalija, mangana, bakra, cinka i magnezija. Kalij je važna komponenta ćelija i tjelesnih tekućina, što pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog tlaka. Mangan tijelo koristi kao kofaktor za antioksidativni enzim, superoksid dismutazu.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*