Uticaj beta-karotena na boju kože

Karotenoidi su visoko pigmentirani spojevi koji se nalaze u različitim namirnicama. Beta karoten je karotenoid koji se smatra provitaminom, jer se beta karoten u tijelu pretvara u vitamin A, tvrdi MayoClinic.com. Vitamin A je važan nutrijent potreban tijelu za normalno funkcionisanje. Međutim, visoka količina beta karotena uzrokuje gubitak žućkaste boje kože.

Beta karoten i boja kože

Kao i većina karotenoida, beta karoten je pigmentirana hemikalija. Naime, beta karoten ima narandžasto-žutu boju. Za razliku od vitamina A, prevelik unos beta karotena nije povezan sa opasnim nuspojavama. Kako god, poznata nuspojava konzumiranja beta karotena je žuta ili narandžasta diskoloracija kože. Ova diskoloracija najčešće se javlja u dlanovima i tabanima.

Preporučena količina beta karotena

Preporučena doza beta karotena tek treba da se utvrdi. Beta karoten suplementi ne preporučuju se općoj populaciji jer se obično dobija dovoljno provitamina iz ishrane. Konzumiranje pet porcija voća ili povrća dnevno daje oko 6 mg do 8 mg beta-karotena, MayoClinic.com bilješke. Potrebno je samo 1,600 mcg beta karotena dnevno za održavanje dovoljno vitamina A nivoima. Uzimajući u više od ovog iznosa na duže vrijeme povećava rizik od razvoja kože obezbojenje.

Izazivanje karotenemije

Žuta ili narandžasta diskoloracija kože povezana s velikim količinama beta karotena zove se karotenemija. Da bi došlo do diskoloracije, beta karoten prvo mora doći do krvotoka, a onda mora da se akumulira u tkivu. Studija objavljena u februaru 1993. u “The American Journal of Clinical Nutrition”, navodi se da je potrebno oko 10 dana višak beta karotena dođe do krvi i nekoliko sedmica za nutrijent da akumulira u tkivima. Stoga, karotenemija se obično javlja nakon što se beta karoten konzumira nekoliko sedmica.

Liječenje karotenemije

Karotenemija je obično uzrokovana pretjeranim konzumiranjem mrkve, zelenog povrća i agruma. Ako uzimate dodatke beta karotena, možete povećati rizik od razvoja diskoloracije kože. Vaš liječnik bi vas trebao upozoriti na hranu koja uzrokuje diskoloraciju, kao i na to koje namirnice trebate izbjegavati. Žuta diskoloracija obično traje nekoliko mjeseci, zbog akumulacije beta karotena u ćelijama kože.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*