Utjecaj riže na zdravlje

Riža je osnovna namirnica u većini zemalja, važna žitarica kojom se hrani više od polovine svjetske populacije. Zdravstvene prednosti ove žitarice mogu se pronaći u više od 40.000 sorti, koliko ih je dostupno u svijetu. Dvije glavne vrste su integralna i bijela riža. Integralna zrna se ne obrađuju mnogo, zbog čega je njihova prehrambena vrijednost veća, dok je bijela riža obrađena tako da je mekinja ili vanjski dio uklonjen i ima manje nutritivnih vrijednosti. Riža se također može definisati i po dužini svakog zrna. U indijskoj i kineskoj kuhinji je uglavnom zastupljena riža dugog zrna, dok zapadne zemlje preferiraju zrna kratke ili srednje veličine. Ukoliko niste upoznati sa djelovanjem riže na zdravlje, krajnje je vrijeme da se informišete i viš ekonzumirate ovu žitaricu.

Obzirom da je riža bogata ugljikohidratima, djeluje kao gorivo koje pokreće tijelo i pruža mu potrebnu energiju, a doprinosi i normalnom funkcionisanju mozga.

Konzumiranje riže je izuzetno korisno za zdravlje, samo zbog činjenice jer ne sadrži štetne masti, holesterol ili natrij i sastavni je dio uravnotežene prehrane.

Izvrstan je izvor vitamina i minerala poput niacina, vitamina D, kalcija, vlakana, željeza, tiamina i riboflavina.

Obiluje otpornim škrobom, koji dolazi do crijeva u neprobavljenom obliku. Ona pomaže rast korisnih bakterija koje doprinose normalnoj stolici.

Kako je siromašna natrijem, smatra se da je riža najbolja hrana za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka i hipertenzije.

Integralna, smeđa riža bogata je netopivim vlaknima koja mogu pružiti zaštititu od mnogih vrsta raka. Mnogi naučnici vjeruju da su ova, netopiva vlakna od vitalnog značaja za zaštitu tijela protiv kancerogenih ćelija
.
Ljuska riže smatra se kao učinkoviti lijek za dizenteriju, a vjeruje se da znatno povećava apetit, liječi želučane tegobe i probavne smetnje

Medicinski stručnjaci smatraju da se riža u prahu može primijeniti za liječenje nekih oblika kožnih oboljenja.

Za smeđu rižu se smatra da sadrži visok nivo neurotransmitera, hranjivih tvari koje mogu spriječiti Alzheimerovu bolest u velikoj mjeri.

Ulje mekinja riže ima antioksidacijske karakteristike koje promiču kardiovaskularnu snagu smanjenjem nivoa holesterola u tijelu.

Riža također može spriječiti i hronični zatvor. Netopiva rižina vlakna djeluju kao mekana spužva koja se može promicati kroz trakt brzo i jednostavno. Smeđa vrsta riže je bogata ovim vlaknima, ali je poželjno piti više vode uz ove vlaknaste namirnice kako bi se ublažili problemi sa zatvorom. Dijabetičarima se preporučuje da konzumiraju smeđu rižu umjesto bijele, koja sadrži nizak nivo glihemijskog indeksa. Samo jedna šolja smeđe riže dnevno pruža vam gotovo 100% vrijednosti mangana, koji pomaže u proizvodnji energije iz ugljikohidrata i proteina. Smeđa riža je izuzetno korisna za normalno funkcioniranje nervnog sistema i proizvodnju spolnih hormona.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*