Vitamin D je nutrijent koji tijelo može samo proizvesti, ali ne postoji mnogo namirnica bogatih ovim vitaminom.

Poznat i kao kalciferol, vitamin D promoviše apsorpciju dva minerala, kalcija i fosfora, doprinosi njihovom taloženju u kostima i zubima, čineći ih jačim i čvršćim.

Osobe koje se u normalnim granicama izlažu suncu nemaju potrebu za dodatkom ovog vitamina, jer sunčeva svjetlost potiče sintezu vitamina D u koži. Ukoliko je vaša izloženost suncu ispod normalnih granica, preporučuje se opskrbljivanje vitaminom D kroz ishranu.

Vitamin D održava jakim imunološki sistem čovjeka, smanjuje rizik od razvoja multipleskleroze, doprinosi boljoj moždanoj funkciji, a povezuje se i sa održavanjem zdrave tjelesne težine.

Također se pokazao i kao nutrijent koji smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa kod žena.

Različite studije su pokazale da osobe sa adekvatnom količinom vitamina D u tijelu imaju značajno umanjene rizike od kancerogenih oboljenja u odnosu na osobe sa manjom količinom ovog vitamina u njihovom tijelu.

Veoma je mali broj namirnica prirodno bogatih vitaminom D, a najbolji izvori ovog vitamina su masne ribe kao što je skuša, losos i sardine, ali i žumance jajeta.

Nedostatak vitamina D kod djece može dovesti do rahitisa, te osteomalacije i osteoporoze kod odraslih.