Vitamin K

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u
mastima, igra važnu ulogu u grušanju krvi, a veoma je važan i za skeletno zdravlje, jer utječe na mineralizaciju kostiju. Baš kao i vitamin D i vitamin K je jedan od vitamina koje tijelo samo može stvoriti, ali najčešće ne u količinama dovoljnim za organizam.

Izvori vitamina K

Najbolji izvori vitamina K su zeleno lisnato povrće kao što su špinat i brokula, zatim jaja, maslinovo, sojino i kanola ulje. Obzirom da je vitamin K rastvorljiv u mastima, njegova apsorpcija iz povrća je poboljšana prisustvom dijetalnih masti, pa potopite špinat u malo maslinovog ulja i konzumirajte za ručak.

Nedostatak

Nedostatak vitamina K je rijedak kod odraslih osoba, ali i kada se javlja, najčešće je to kod osoba sa oštećenom jetrom ili onih koje su konzumirale lijekove koji ometaju metabolizam vitamina. Glavni simptomi ovakvih slučajeva su nenormalno grušanje krvi čija posljedica su modrice na tijelu.

Prevelika konzumacija

Nije uobičajeno da prevelika konzumacija ovog vitamina ima negativne posljedice, ali se ipak preporučuje umjerenost pri unosu vitamina K u organizam.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*