Vitamin K je vitamin rastvorljiv u
mastima, igra važnu ulogu u grušanju krvi, a veoma je važan i za skeletno zdravlje, jer utječe na mineralizaciju kostiju. Baš kao i vitamin D i vitamin K je jedan od vitamina koje tijelo samo može stvoriti, ali najčešće ne u količinama dovoljnim za organizam.

Izvori vitamina K

Najbolji izvori vitamina K su zeleno lisnato povrće kao što su špinat i brokula, zatim jaja, maslinovo, sojino i kanola ulje. Obzirom da je vitamin K rastvorljiv u mastima, njegova apsorpcija iz povrća je poboljšana prisustvom dijetalnih masti, pa potopite špinat u malo maslinovog ulja i konzumirajte za ručak.

Nedostatak

Nedostatak vitamina K je rijedak kod odraslih osoba, ali i kada se javlja, najčešće je to kod osoba sa oštećenom jetrom ili onih koje su konzumirale lijekove koji ometaju metabolizam vitamina. Glavni simptomi ovakvih slučajeva su nenormalno grušanje krvi čija posljedica su modrice na tijelu.

Prevelika konzumacija

Nije uobičajeno da prevelika konzumacija ovog vitamina ima negativne posljedice, ali se ipak preporučuje umjerenost pri unosu vitamina K u organizam.