Zašto je važno piti vodu prije spavanja

Ako želite da održite vaše tijelo zdravim, veoma je bitno da pijete i dovoljnu količinu vode, jer na taj način ispirete toksine iz tijela, transportujete hranjive tvari do vaših ćelija i održavate vlažnost tkiva nosa, grla i ušiju. Konzumiranje vode tokom dana odlična je navika, ali postojte razlozi zbog kojih biste ovu tečnost trebali piti i prije spavanja.

Dehidracija

Dehidracija može učiniti da se osjećate iscrpljeno i umorno, ali ne na način koji vam pomaže da spavate. Konzumiranje vode tokom dana nadopunjuje tečnost koju vaše tijelo gubi kroz znoj, mokrenje i stolicu. Disanje također uzrokuje gubitak vode. Osjećaj žeđi ukazuje da ste već na putu do dehidracije. Ako ste žedni noću, to znači da vaše tijelo treba vodu, i ne trebate to odlagati do jutra.Tačna količina vode svakoj osobi je dnevno potrebna kako bi se spriječila dehidracija, a opće pravilo je da se pije osam do devet čaša dnevno.

Mahmurluk

Izdvajanjem malo vremena kako biste popili određenu količinu vode kada dođete kući nakon burne noći tokom koje ste konzumirali alkohol, možete spriječiti teški mahmurluk. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje češće uriniranje, što povećava mogućnost dehidracije. Ukoliko popijete dvije do tri čaše vode prije spavanja možete spriječiti ovo stanje, kao i glavobolju, tvrde stručnjaci. Ograničavanjem unosa alkohola na tri do četiri pića tokom 24 sata, izbjegavanjem miješanja likera i objedovanjem prije konzumiranja alkohola, također ćete smanjiti mahmurluk.

Vježbanje

Mnoge osobe vole da vježbaju noću, a potreba vašeg tijela za vodom se povećava za vrijeme i nakon vježbanja. Pijte vodu nakon treninga kako biste se rehidratizirali i obnovili energiju. Stručnjaci preporučuju da se u periodu od 30 minuta nakon vježbanja pije 250 ml vode, uzimajući u obzir pretpostavku da ste pili dovoljno vode prije i tokom vježbanja. Generalno, trebali biste piti 250 ml vode dok se zagrijavate i svakih 10-20 minuta dok vježbate.Čak i ako samo želite ići spavati, popijte prvo malo vode.

Razmatranja

Stručnjaci smatraju da konzumiranjem čaše vode ili toplog mlijeka može pomoći da zaspite. Međutim, ako pijete više vode prije spavanja, vrlo je vjerovatno da ćete se i buditi tokom noći kako biste urinirali, što bi moglo dovesti do većeg umora i brže iscrpljenosti naredni dan. Ako vam je ovo zaista problem, pijte dovoljno vode tokom dana, do dva sata prije spavanja, tako da ste već dobro hidratizirani u vrijeme odlaska na spavanje. Prva stvar koju trebate uraditi nakon što se probudite ujutru jeste da popijete jednu čašu vode.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*