Doručak je prvi obrok koji imamo ili bismo trebali imati nakon što ustanemo, a prije nego nas „preuzmu“ naše svakodnevne obaveze. Neko jede meso, neko ribu, pahuljice, a neko samo popije kafu ili kakao. Kao sastavni dio doručka mnogih su sigurno i jaja, a za one koji ne prakticiraju konzumiranje ove namirnice za doručak, navest ćemo nekoliko razloga zbog kojih bi trebali promijeniti svoje navike.

– proteini i masti koji se nalaze u jajima održavaju našu energiju, zbog čega duže osjećamo i sitost, dok bismo jedući tost ili pahuljice veoma brzo osjetili glad
– mnoga istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak su mnogo mršaviji od onih koji jedu peciva.
– jaja su poprilično jeftina i dostupna gotovo svakom, za razliku od mesa, ribe, i sl.
– jaja sadrže vitamin D
– zbog kolina, supstance koju sadrže u sebi, jaja stimulišu moždane funkcije i dobra su za našu memoriju
– istraživanja su pokazala da su žene koje su unosile velike količine kolina (koji se nalazi u žumanjku) imale 24 posto manje šanse za oboljenje od raka dojke
– jaja su također dobra i za vid, jer lutein i zeaksantin koje sadrže u sebi štite oči od štetnih UV zraka

Nutricionisti smatraju da je doručak najvažniji obrok, te da ljudi koji ne doručkuju najčešće imaju problema sa težinom, metabolizmom i koncentracijom.

Da vi ne biste imali ovakve probleme, učinite da doručak (često obogaćen jajima) bude vaš neizostavan dnevni obrok, a i biće vam sigurno lakše „punog“ stomaka krenuti u nove radne pobjede.