Zdravim namirnicama do dobrog raspoloženja

Vjerovatno se gotovo svi nakon napornog i lošeg dana okrećete prema kuhinji i bez razmišljanja uzimate prvu namirnicu koja se nalazi ispred vas. Da, neke namirnice vam zaista mogu pomoći da prebrodite dnevne probleme, ali da ne biste pohlepno uzimali sve što je jestivo u vašem domu, u nastavku vas podsjećamo na hranu koja bi vam uistinu trebala biti na dohvat ruke u najtežim trenutcima i koja će vam vratiti izgubljeno, dobro raspoloženje.

Voće i povrće

U studiji objavljenoj u britanskom psihijatrijskom žurnalu, u kojoj je učestvovalo oko 3.500 žena i muškaraca, pokazalo se da osobe čija je ishrana bila bogata voćem i povrćem imaju znatno manji nivo depresije od onih koji su tokom godine konzumirali hranu kao što su slatkiši u većim količinama, pržena hrana, prerađeno meso i mliječni proizvodi. Prethodna istraživanja su pokazala da su antioksidansi u voću i povrću i omega-3 masne kiseline u ribi povezani sa smanjenim rizikom od depresije. Folna kiselina koja se nalazi u tamno zelenom lisnatom povrću kao što je špinat djeluje pozitivno na raspoloženje.

Namirnice bogate ugljikohidratima

Istraživanja su također pokazala da su osobe čija je ishrana tokom godine bila nedovoljno obogaćena ugljikohidratima pokazale veću depresiju, anksioznost i bijes od onih čija je ishrana bila manje masna, sa više ugljikohidrata kao što su nemasni mliječni proizvodi, integralne žitarice i voće. Istraživači smatraju da ugljikohidrati promovišu proizvodnju serotonina, koji povoljno utječe na raspoloženje, ali da previše stroga ishrana sa smanjenom količinom ugljikohidrata tokom cijele godine može imati i negativan utjecaj na raspoloženje.

Tamna čokolada

Konzumiranje tamne čokolade (oko 30 gr) svakog dana tokom dvije sedmice, kod osoba koje su pod velikim stresom, utjecalo je na smanjenje hormona stresa, pokazalo je istraživanje rađeno na Nestle istraživačkom centru u Švicarskoj. Smatra se da su polifenoli, antioksidansi koji se nalaze u čokoladi, ali i voću i povrću, povezani sa ovim promjenama koje se dešavaju nakon konzumiranja ovih namirnica.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*