Osim što su dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C, višnje sadrže moćni antioksidans antocijanin, koji je najzaslužniji za zdravstvene beneficije koje ova vrsta voća nudi.

Istraživanja ukazuju na to da uključivanje soka od višnje u dnevnu ishranu može biti efektivno u smanjenju tjelesnih upala, ali i mnogih drugih zdravstvenih problema.

Antioksidansi

Sok od višnje sadrži oko 17 različitih antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a slobodni radikali uzrokuju oksidativna oštećenja koja mogu dovesti do različitih oblika raka.

Protivupalno djelovanje

Ova vrsta soka ima moć da smanji upalu zglobova, a njegovo protivupalno djelovanje je posebno značajno za osobe koje pate od artritisa i osteoporoze.

Smanjuje bol u mišićima

Sok od višnje je odlično osvježenje, ali i pravo rješenje za sportiste koji nakon napornog treninga imaju problema sa bolovima u mišićima.

Reguliše krvni pritisak

Zbog visoke koncentracije flavanola, sok od višnje je pogodan za osobe koje imaju povišen krvni pritisak.

Doprinosi zdravlju mozga

Sok od višnje je povoljan za zdravlje mozga, jer poboljšava dotok krvi do ovog organa čovjeka.