Zdravstvene prednosti limunovog soka

Limun je osvježavajuća i prilagodljiva vrsta voća sa mnogobrojnim kulinarskim i zdravstvenim prednostima. Konzumiranje toplog limunovog soka ujutru zdrava je navika i osnovna komponenta mnogih detoksifikacijskih dijeta.

Stimuliše probavu

Da biste stimulisali vaš probavni sistem i potaknuli pravilno funkcionisanje crijeva već u jutarnjim satima, iscijedite nekoliko kapi limunovog soka u čašu sa mlakom vodom popijte.

Odstranjuje toksine

Limunov sok aktivira žučni mjehur i čini da oslobodi toksine pohranjene prethodnog dana u tijelu. Pola sata nakon što popijete vodu sa iscijeđenim limunovim sokom nemojte ništa jesti, niti piti neku drugu tečnost. Nemojte dodavati limunov sok u neku drugu voćnu tekućinu ili uzimati vitamine sa vodom u kojoj ste iscijedili limun.

Poboljšava funkciju jetre

Mnogi stručnjaci smatraju kako voda sa iscijeđenim limunovim sokom poboljšava funkciju jetre i proizvodnju probavnih enzima, a ne preporučuje se konzumacija soka od smrznutog limuna, jer ne sadrži u sebi spomenute enzime koji se nalaze u svježem. Jedna kašika soka od svježeg limuna rastvorena u čaši vode doprinijet će stvaranju kisika u krvi.

Sprječava loš zadah

Konzumiranjem, odnosno ispiranjem grla limunovim sokom doprinijet ćete odstranjivanju bakterija koje uzrokuju loš zadah. Limunska kiselina smanjuje pH u ustima i ubija bakterije, ali bi mogla i nagristi zubnu caklinu, pa čistom vodom nakon upotrebe limunovog soka isperite usta kako biste ovo izbjegli.

Jača imuni sistem

Limun je prirodni izvor vitamina C, pa ćete konzumiranjem soka od ovog voća sebi obezbijediti nutrijent neophodan za jačanje imunog sistema i održivo zdravlje.

Kategorije: Zdravlje

Nema komentara, budi prvi koji će ostaviti komentar!

Komentariši

Napomena: Komentari na ovoj web stranici odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove našeg internet portala. Traži se da se članovi suzdržite od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Mi zadržavamo pravo da obrišemo bilo koji komentar bez najave i bilo kakvog objašnjenja.

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa znakom *

*
*

*