Buhtle sa džemom

Služi: 1 osobuKuhanje: 30 minutaPriprema: 10 minuta
Buhtle sa džemom

Sastojci

Brašno:
600 grama
Suha germa:
2 kašike
Sol:
1/2 kašičice
Mlijeko:
540 mililitara
Jaja:
2 komada
Žumance:
1 komad
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Ulje:
100 mililitara
Džem:
250 grama
Šećer:
60 grama
Šećer u prahu:
Po želji

Instrukcije

  1. U jednu posudu stavite brašno, germu, 4 kašike šećera i sol.

  2. Dodajte jaja, vanila ekstrakt i ulje.

  3. Dodavanjem mlakog mlijeka (480 ml) rukom zamijesite tijesto.

  4. Prekrijte plastičnom folijom posudu sa tijestom i ostavite 1 h da nadođe.

  5. Kada tijesto naraste, oblikujte ga i razvijte na debljinu oko 1 cm.

  6. Izrežite jufku na kvadrate 7x7 cm.

  7. Na sredinu svakog kvadrata stavite malo džema i spojite krajeve tijesta, pazeći da nijedna strana ne bude otvorena.

  8. Svaku buhtlu premažite uljem, kako bi se manje lijepile jedna za drugu, pa ih poredajte u tepsiju.

  9. Ostavite ih još 20-ak minuta da dodatno narastu, pa pecite 25-30 minuta u rerni na 180°C.

  10. Pomiješajte 60 ml ml toplog mlijeka sa 1 kašikom šećera i premažite buhtle kako bi omekšale.

  11. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.