Čokoladna rolada

Služi: 1 osobuKuhanje: 20 minutaPriprema: 30 minuta
Čokoladna rolada

Sastojci

Jaja:
5 komada
Sok od limuna:
1 kašika
Šećer:
200 grama
Kakao:
3 kašike
Vanila ekstrakt:
1 kašičica
Slatko vrhnje:
250 mililitara
Šećer u prahu:
30 grama
Brašno:
30 grama

Instrukcije

  1. Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka, pa bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg uz dodavanje 1 kašike iscijeđenog soka od limuna.

  2. Postepeno dodavati 100 gr šećera uz neprestano miksanje.

  3. U posebnoj posudi sjediniti preostalih 100 gr šećera, kakao i brašno.

  4. Žumanjke umutiti, dodati im mješavinu brašna, kakaa i šećera, pa umiješati i vanilla ekstrakt.

  5. Ovu smjesu polahko preliti u umućeni snijeg od bjelanjaka i lagano izjednačiti.

  6. Pleh dimenzija 40 x 27 cm, obložiti pergament papirom, blago ga pomastiti uljem i posuti s malo brašna.

  7. Pripremljenu smjesu preliti u pleh i peći 20 minuta na 165 °C.

  8. Kada se ispeče kora, ostaviti je 2-3 minute da se malo ohladi, skinuti zalijepljeni pergament papir, koru prebaciti na krpu posutu šećerom u prahu i urolati je zajedno sa krpom.

  9. Ostaviti nekoliko minuta da se urolana kora potpuno ohladi, a šećer u prahu zalijepi.

  10. Nakon što se ohladi, koru odmotati, premazati pripremljenim slatkim vrhnjem ili šlag pjenom, ponovo urolati i, nakon što odstoji 1 h u frižideru, poslužiti.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.