Lazanje od tikvica

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 20 minuta
Lazanje od tikvica

Sastojci

Mljevena govedina:
500 grama
Crveni luk:
1 glavica
Paradajz sos:
300 mililitara
Sol:
1/2 kašičice
Origano:
1/2 kašičice
Bosiljak:
1/2 kašičice
Biber:
1 kašičica
Tikvica:
4 komada
Kremasti sir:
200 grama
Jaja:
1 komad
Brašno:
3 kašike
Trapist sir:
200 grama

Instrukcije

  1. U tavi, na zagrijanom ulju propržite sitno isjeckan crveni luk, a zatim dodajte mljeveno meso.

  2. Pržite dok ne dobije smeđkastu boju, pa iscijedite meso.

  3. Dodajte paradajz sos i začine, pa ostavite da krčka nekoliko minuta na umjerenoj temperaturi.

  4. U međuvremenu uzdužno izrežite tikvice na kriške, a kremasti sir umutite sa jajetom.

  5. Poredajte pola pripremljenih tikvica na dno posude za pečenje premazane uljem.

  6. Pospite ih 1.5 kašikom brašna, premažite smjesom od sira i jaja, a zatim dodajte pola smjese od mesa.

  7. Poredajte ostatak tikvica, pospite ih preostalim brašnom, naribanim sirom trapistom i preostalom smjesom od mesa.

  8. Poželji možete dodati još sira na površini.

  9. Lazanje pecite 40 minuta na 200 °C, pa ih poslužite tople.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.