Lazanje od tri vrste sira

Služi: 1 osobuKuhanje: 60 minutaPriprema: 45 minuta
Lazanje od tri vrste sira

Sastojci

Lazanja listovi:
14 komada
Maslinovo ulje:
4 kašike
Patlidžan:
3 komada
Crveni luk:
2 komada
Bijeli luk:
4 češnja
Konzervirani paradajz:
800 grama
Paradajz sos:
2 kašike
Šećer u prahu:
1 kašičica
Chilli:
1 prstohvat
Bosiljak:
8 listova
Soja sos:
1/2 kašičice
Riccotta sir:
500 grama
Parmezan:
50 grama
Jaja:
2 komada
Muškantni oraščić:
60 grama
Mlijeka:
500 mililitara
Brašno:
50 grama
Maslac:
50 grama
Cheddar sir:
100 grama
Senf:
1 kašičica

Instrukcije

  1. Najprije napravite sos od paradajza i patlidžana.

  2. Zagrijte u tavi jednu kašiku ulja i kuhajte patlidžan u tri serije, dodajući po jednu kašiku ulja za svaku seriju.

  3. Kuhajte dok blago ne omekša i dobije zlatnu boju.

  4. Stavite preostalo ulje u šerpu i kuhajte crveni luk dok ne omekša.

  5. Umiješajte bijeli luk i kuhajte 1 minutu ili više, pa pomiješajte patlidžan sa paradajzom, paradajz sosom, šećerom i čilijem.

  6. Ostavite da proključa, smanite temperaturu i ostavite da krčka 10-ak minuta.

  7. Skinite s šporeta, pa umiješajte soja sos, bosiljak i začine.

  8. Pomiješajte sve sastojke za ricotta fil, zaačinite i ostavite na stranu.

  9. Za sos od sira pomiješajte sve predviđene sastojke i kuhajte na umjerenoj temperaturi, miješajući sve vrijeme dok se ne zgusne i sir istopi.

  10. Stavite jednu kašiku smjese od patlidžana na dno posude za pečenje.

  11. Prekrijte jednim slojem lazanja listova, pa nanesite ricotta fil.

  12. Dodajte drugi sloj lazanja listova, pa patlidan sos.

  13. Ponovo poredajte jedan sloj lazanja listova, pa nanesite sos od sira.

  14. Pecite u rerni na 180°C oko 1 h.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.