Pogačice punjene sirom

Služi: 1 osobuKuhanje: 40 minutaPriprema: 2 minuta
Pogačice punjene sirom

Sastojci

Brašno:
500 grama
Mlijeko:
170 mililitara
Ulje:
60 mililitara
Jaja:
1 komad
Šećer:
3 kašike
Sol:
1 kašičica
Kvasac:
1 kašičica
Feta sir:
150 grama
Susam:
Po želji

Instrukcije

  1. U jednoj od kuhinjskih posuda sjediniti brašno, sol, šećer i kvasac.

  2. Razdvojiti žumanjak od bjelanjka, pa bjelanjak staviti u brašno.

  3. Dodati mlijeko i ulje, pa zamijesiti tijesto.

  4. Posudu prekriti plastičnom vrećicom i ostaviti 1-2 h da tijesto naraste.

  5. Nakon što tijesto nadođe, ponovo ga mijesiti rukama premazanim uljem, pa podijeliti na više manjih dijelova.

  6. Svaki dio izravnati, na sredinu staviti malo feta sira, pa zatvoriti i oblikovati pogačice.

  7. Poredati ih u pleh premazan uljem i ostaviti pola sata da narastu.

  8. Umutiti žumanjak, premazati pogačice i posuti ih susamom.

  9. Peći u rerni na 200 °C 40 minuta, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Napomena: Ovaj recept ne zamjenjuje stručno kulinarsko ili nutricionističko savjetovanje. Uvijek se konsultujte s kvalificiranim stručnjakom za konkretna pitanja o vašoj ishrani. Autori ovog recepta ne snose odgovornost za eventualne posljedice koje proizlaze iz primjene informacija ovdje predstavljenih.